Video’s

Video transcriptie Eddie The Eagle is onder de indruk van het ruimste talenaanbod in Vlaanderen

Eddie: Als jij een taal wil leren, kom dan naar Handelsschool Aalst want zij geven meer dan 20 verschillende taalcursussen. Kijk! Chinees, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Grieks, Hongaars en nog veel meer.

Video transcriptie CVO nieuwjaarsreceptie

Clara (leerkracht Zweeds): Hallo, ik ben Clara, ik geef Zweeds en ik wens jullie een gelukkig nieuwjaar.  

*Clara wenst iedereen een gelukkig nieuwjaar in het Zweeds*

Stany Meskens: Deze bijeenkomst vanavond kadert inzonderheid in het permanente streven van ons centrum om mensen dichter bij elkaar te brengen en als ik zo de vulling van deze ruimte zie, dan zijn wij daar vanavond in goede mate of in ernstige mate in gelukt.

Stefaan Vercaemer (volksvertegenwoordiger):  Ik vind het echt heel erg belangrijk. Volwassenenonderwijs heeft echt een enorm belangrijke plaats in onze samenleving en moeten we voluit steunen want dat is de toekomst die levenslang zal blijven, levenslang vormen.

Jean-Jacques De Gucht (volksvertegenwoordiger): Dat 2015 een schitterend jaar mogen zijn voor de mensen die bij hun les volgen en ook dat er zoveel mogelijk nieuwe studenten mogen bijkomen.

Matthias Diependaele (volksvertegenwoordiger): Ik denk wel dat het heel verstandig is van mensen dat ze investeren in zichzelf. Als ze daar de moeite insteken is het ook de bedoeling om daar vroeg of laat iets voor terug te krijgen dus dat je een carrièrewending kan nemen of verder vooruit kan gaan in je carrière. Het is dus belangrijk om als persoon individueel te investeren in jezelf.

Jan Van Gyseghem (VOKA): De arbeidsmarkt is hoe dan ook altijd een stukje competitief. Ze moeten toch wel proberen om het beste van zichzelf te geven en ik denk dat mensen die bereid zijn om daar een bepaalde investering voor op te brengen voor zichzelf om mee te blijven, dat die altijd een stapje voor hebben.

Interviewer: Wat mag 2015 voor het CVO Handelsschool Aalst brengen?

Stany Meskens: Wel wij hopen dat wij opnieuw veel mensen kunnen tevreden maken, dat wij mensen kunnen blij maken, dat wij mensen op hun leertraject kunnen begeleiden en dat zijn met voldoening die lessen volgen en dat zij elke avond opnieuw met een fijn gevoel huiswaarts keren om te zeggen “Het is vanavond de moeite waard geweest” en dat ze dan op het einde van het traject kunnen terugblikken op “dit is zinvol geweest, dit is voor mij betekenisvol geweest”. Dat is ons streven en dat maakt ons ook blij, dat maak ons ook gelukkig.

Video transcriptie Proclamatie CVO 2014

Stany Meskens: Dit is voor ons centrum een heuglijke dag. Het is hopelijk ook voor u een leuke avond.

Stany Meskens: Wel wij vinden het belangrijk dat wij als centrum voor volwassenenonderwijs tegen onze klanten, want dat zijn onze cursisten, dat wij dank u zeggen. Dank u voor het feit dat ze gedurende dit jaar zich verbonden hebben aan onze school. Dat ze hebben deelgenomen aan onze lessen en het verheugt ons dan ten zeerste dat de mensen blij zijn met het resultaat, dat wij hen met een fijn gevoel de zomervakantie kunnen insturen.

Herman De Croo: Kinderen, jongeren zijn verplicht van naar school te gaan tot 18 jaar minstens. Daar staan zelfs harde maatregelen bij. Maar hier heb je mensen die niet moeten, die dat doen omdat ze dat wensen. Ik vind dat buitengewoon.

Marc Cottyn (Voorzitter): Ik zie eigenlijk alleen maar naar: “ah er zal er wel eentje zijn die er niet zo blij uitziet” maar meestal zijn het zeer blije gezichten en ik vind het eigenlijk een enorme prestatie. Heel veel van deze mensen hebben ook nog een dagdagelijkse bezigheid, zij werken en toch gaan zij iedere vrije avond in de week opofferen om iets bij te studeren of om kennis op te doen. Ik vind dat ongelooflijk fantastisch en die mensen verdienen buiten hetgeen wat ze vanavond al gekregen hebben, verdienen die een absolute pluim.

Karen De Beule (cursiste): Ja, het is wel een keer indrukwekkend om iedereen bij elkaar te zien, en het is wel een mooie afsluiter van het jaar. Je ziet dan al je klasgenoten terug en je kan nog eens over het voorbije jaar babbelen en de zomer begint dus de sfeer zit er wel wat in. Ik vind het een hele mooie afsluiter.

Stany Meskens: Het feit dat zij met een gevoel de zomer ingaan, dat zij een fijne zomer beleven, dat maakt ons blij. Wij hopen dan ook dat ze met diezelfde energie, met opgeladen batterijen vanaf september opnieuw in ons centrum cursussen zullen volgen, met vele duizenden zoals dat vandaag het geval is.

Video transcriptie CVO Handelsschool Aalst aan de Menenpoort

*Britse soldaat geeft toespraak*

*Last post weerklinkt*

Stany Meskens: Er zijn heel weinig plaatsen waar de schreeuw om vrede op een zo serene manier tot uiting komt als hier onder de Menenpoort en als centrum voor volwassenenonderwijs willen wij daar graag deel van uitmaken.

*Stany Meskens legt een krans neer*

Benoit Mottrie (last post association): Het is de bedoeling dat de soldaten die op de poort staan en die gesneuveld zijn, die 250.000 soldaten, dat die niet vergeten worden. En als dan individuelen of groepen komen om hun eer te betuigen aan de gevallen soldaten dan is dat zeker een goeie zaak.

Klaroener: Iedereen is eigenlijk welkom om hier onder de Menenpoort een krans neer te leggen voor zover dat dat inderdaad gebeurt met de nodige sereniteit en dat het inderdaad een herdenking plaats blijft en dat het eigenlijk niet herleid wordt tot een attractie. Dat is eigenlijk voor ons het belangrijkste want uiteindelijk kunnen we hier bv het applaus het beste missen, op een begraafplaats krijg je ook nooit geen applaus. Hier hebben we dat ook niet nodig.

Stany Meskens: Vrede is een universele waarde en vrede is dan ook datgene waar wij ons bij die waardebeleving proberen op te focussen. Als blijk daarvan leggen wij hier vandaag een krans neer en hebben wij ook de beslissing genomen om toe te treden tot het “last post comité” en wij gaan een lidmaatschap aangaan tot het einde der dagen bij manier van spreken.

Interviewer: En wat houdt dat in?

Stany Meskens: Wel dat wil zeggen dat wij sympathie betuigen en niet alleen door hier elk jaar een moment van stilte en van respect te betuigen maar dat wij ook het comité dat hier dagdagelijks deze organisatie op zich neemt, dat wij ook die daadwerkelijk willen ondersteunen en zeggen: “Kijk, doe zo verder”.

Video transcriptie Eddie knows where to start learning…

Eddie: Als jij een taal wil leren, kom dan naar Handelsschool Aalst want het is de beste plek in België.

Video transcriptie ARNE DAHL op bezoek in Aalst

Stany Meskens: Wij hebben de auteur uitgenodigd omdat wij taalverwerving niet alleen zien als het aanleren van een taal maar dat taalverwerving ook te maken heeft met cultuur. Cultuur zegt ook veel over literatuur, zegt veel over boeken, zegt veel over lezen en als wij onze cursisten kunnen enthousiasmeren om Scandinavische boeken te lezen inzonderheid Zweedse boeken, dan is ons opzet geslaagd en lukken wij er inderdaad in om een breed aanbod, niet alleen aan talen, maar ook aan taalbeleving aan te reiken aan onze cursisten.

Arne Dahl: Ik presenteerde mijn nieuwste boek “woede” hier vanavond. Het is het tweede deel in het kwartet over het “op kop team” in den Haag en ze werken met verschillende vormen van internationale Europese grote misdaden. Deze keer werken ze met een vreemde serie van moorden die plaatsvinden in verschillende plaatsen binnen Europa en na verloop van tijd ontdekken ze dat het eigenlijk een seriemoordenaar is die al een tijdje bezig was.

Paul Luyten (boekhandel Walry): Ik wil het ook wel eens onderstrepen hoe fijn ik het vind dat die scholen dit soort dingen doet, dit soort initiatieven nemen waardoor ze toch laten zien hoe breed hun interesse is dat zij voor de cultuur en de talen in het algemeen wel wat over hebben.

Arne Dahl: Het is een beetje speciaal voor mij na het vele reizen naar verschillende landen voor mijn boeken. Ze zijn vertaald in 30 talen. Om naar hier, het centrum van Europa, te komen is heel leuk. Ik heb er echt van genoten van mijn verblijf in België want België is een heel mooi, klein maar vriendelijk land.

Stany Meskens: Wel wij bieden de vier Scandinavische talen aan: IJslands, Zweeds, Noors en Fins. We zijn eigenlijk het enige centrum in Vlaanderen dat dat palmares kan voorleggen de successen die die verschillende talen oogsten die zijn dan ook wel zeer representatief en zeer belangrijk voor onze school. Wij zullen al het mogelijke doen en dit initiatief kadert erin om ervoor te zorgen dat wij als enige aanbod verstrekker zijn te Vlaanderen die dit ganse gamma aan scandinavische talen zullen kunnen blijven aanbieden.

Video transcriptie CVO toepassingssoftware

*Demonstratie fotografie + bewerken van foto’s*

Marie-Claire (leerkracht Photoshop): Het is de bedoeling dat we zowel zaken aanbieden voor professioneel gebied voor mensen die professioneel nodig hebben voor hun werk en eigenlijk ook voor mensen die meer komen voor hun hobby. Dus WordPress en Joomla, mensen die zeggen van “Ik wil professioneel een eigen website maken of Excel, Acces,…”.

*Demonstratie les Excel*

Carla (leerkracht Excel): We zijn nu met draaitabellen bezig en de cursisten daarnet vernoemden ook: “Had ik dat nu maar al enige maanden geleden geweten dan had ik mijn uren bespaard” en dat doet altijd plezier.

Cursist Excel: De manier waarop de les gegeven wordt is gewoon fantastisch. De leerkracht volgt de leerlingen goed op. Je kan vragen stellen. Je kan ook vragen stellen buiten de les en er komt altijd een antwoord waarmee je zelf aan de slag kan.

*Cursisten maken selfies*

Sofie (leerkracht Android): Wij hebben een cursus “tablet” en met die tablets proberen wij eigenlijk de cursus “tablet” in praktijk te brengen door gebruik te maken van apps op de wandeling. Het is ook wel echt de bedoeling dat de mensen echt een keer kunnen werken met een tablet want het is echt wel iets anders in de praktijk dan gewoon maar op de bank daar zitten.

Cursist: Toegepaste software technieken klinkt misschien saai maar dat is het niet. Ik vind het leuk

Video transcriptie CVO toepassingssoftware

*Demonstratie fotografie + bewerken van foto’s*

Marie-Claire (leerkracht Photoshop): Het is de bedoeling dat we zowel zaken aanbieden voor professioneel gebied voor mensen die professioneel nodig hebben voor hun werk en eigenlijk ook voor mensen die meer komen voor hun hobby. Dus WordPress en Joomla, mensen die zeggen van “Ik wil professioneel een eigen website maken of Excel, Acces,…”.

*Demonstratie les Excel*

Carla (leerkracht Excel): We zijn nu met draaitabellen bezig en de cursisten daarnet vernoemden ook: “Had ik dat nu maar al enige maanden geleden geweten dan had ik mijn uren bespaard” en dat doet altijd plezier.

Cursist Excel: De manier waarop de les gegeven wordt is gewoon fantastisch. De leerkracht volgt de leerlingen goed op. Je kan vragen stellen. Je kan ook vragen stellen buiten de les en er komt altijd een antwoord waarmee je zelf aan de slag kan.

*Cursisten maken selfies*

Sofie (leerkracht Android): Wij hebben een cursus “tablet” en met die tablets proberen wij eigenlijk de cursus “tablet” in praktijk te brengen door gebruik te maken van apps op de wandeling. Het is ook wel echt de bedoeling dat de mensen echt een keer kunnen werken met een tablet want het is echt wel iets anders in de praktijk dan gewoon maar op de bank daar zitten.

Cursist: Toegepaste software technieken klinkt misschien saai maar dat is het niet. Ik vind het leuk

Video transcriptie Reacties na bezoek CVO Handelsschool Aalst aan de Westhoek

Cursist 1: Het was heel aangrijpend eigenlijk. Ik kom uit een opleiding waar er heel veel geschiedenis aan te pas kwam en je weet wel, al die politieke verhalen en je hoort al die feiten maar een gezicht kan je er eigenlijk nooit opplakken en dat hebben we vandaag wel gedaan. Het is eigenlijk heel aangrijpend. Je leer de oorlog op een heel andere manier kennen, een veel persoonlijkere manier en dat grijpt u plots toch veel meer aan.

Cursist 2: Je ziet dat wel op school en ook in boeken lees je dat en in films, maar eigenlijk om op de plaats zelf te staan is toch wel indrukwekkend. De gids heeft daar een hele grote rol in gespeeld, met veel passie.

Cursist 3: Eigenlijk is dat een heel mooi initiatief. Het heeft ook betrekking op de manier waarop mensen omgaan met elkaar en de school staat daar ook wel voor vanuit ons project.

Cursist 1: Ik vind dat eigenlijk de plicht van een school. Ik vind het ook heel mooi dat ze daar ook als volwassenenonderwijs daar toch nog nog de nodige aandacht aan besteden. Meestal wordt dat wel gedaan in middelbare scholen als onderdeel van het curriculum maar bij ons is dat dus niet meer het geval. Het is echt puur de culturele verantwoordelijkheid die we nog opnemen en ik vind dat echt nog een sterk onderdeel van de school.

Video transcriptie CVO recht op onderwijs

Stany Meskens: Waar wij proberen dagdagelijks, zoals zonet vermeld, te verbinden, zijn er momenteel krachten die net het tegenovergestelde ambiëren. Mensen tegen elkaar opzetten, haat en terreur zaaien, mensen van elkaar wegdrijven. Onze gedachten gaan dan ook uit naar Parijs, Verviers en zoveel andere plaatsen ondertussen, die het slachtoffer werden van nietsontziende terreur. Laat ons vooral niet vergeten. Vandaag vragen we binnen deze context, zoals ik ook tijdens de proclamatie deze zomer deed, aandacht voor de internationale campagne “Bring back our girls” als protest tegen de ontvoering van meer dan 200 meisjes. De 200 meisjes die ontvoerd zijn, zitten nog altijd in hetzelfde droeve lot. En omdat het hier schoolkinderen betreft en omdat wij een onderwijsinstelling zijn, dienen wij naar ons aanvoelen hier permanent blijvend tegen de ageren. Daarnaast is het nog pijnlijker om vast te stellen dat de kern van het probleem en de kern van de ambitie van de daders erin bestaat om vanuit die bepaalde groepen fanatiek te ijveren om meisjes en vrouwen het recht te ontzeggen om school te lopen, om zich te emanciperen en om op een gelijkwaardige manier deel te nemen aan alle facetten van onze samenleving. Kortom, men weigert vrouwen die plaatsen in te nemen die zijn in deze samenleving, in deze wereld verdienen. En zij ontzeggen hen bijgevolg het fundamentele recht op een democratisch bestaan, een volwaardig bestaan. Als centrum voor volwassenenonderwijs, dat net het tegenovergestelde ambieert, zijn we er dan ook van overtuigd dat onze morele plicht is om dit soort van dingen mee aan de kaak te stellen en vooral, en de leerkrachten weten dat, voelen wij ons hierin gesterkt omwille van het feit dat 67% van onze cursisten vrouwen zijn en dat ik hoop dat zij samen met u, samen met ons, op dezelfde manier bijzonder verontwaardigd zijn. Laat ons daarom in 21 talen verontwaardigd blijven.

Video transcriptie Sally Becker opent het cursusjaar 2015-2016 van CVO Handelsschool Aalst

Sally Becker: Focus a.u.b. op jullie doelen en weet dat, tenzij je het probeert, je nooit zal weten hoeveel je kan bereiken. Ik wens jullie allemaal heel veel succes.

Voice-over: Wijze woorden en succeswensen voor de cursisten van CVO Handelsschool Aalst. Sally Becker, beter bekend als “The angle of Mostar”, mag het cursusjaar officieel openen.

Stany Meskens: De opening van het cursusjaar beschouwen wij altijd als een belangrijk event. Het betekent de start van een heel jaar lessen volgen, opleiding volgen, dat de cursisten het beste van zichzelf geven. We vinden dat daar iets tegenover mag staan en daarom nodigen wij altijd een eminent spreker uit en ik denk dat de vier laatste jaren duidelijk bewezen hebben dat wij daartoe in staat zijn en dat wij altijd sprekers van niveau gehad hebben. Dit zou niet mogelijk zijn zonder de tussenkomst en de bereidwilligheid van onze raad van bestuur, van onze inrichtende macht en ik heb dan ook vanavond van de gelegenheid gebruik gemaakt om hen daarvoor te bedanken.

Voice-over: Becker riskeerde tijdens de Joegoslavische burgeroorlog meermaals haar leven om honderden kinderen en hun families te redden. Zonder verpleegkundige opleiding trok de Britse naar oorlogsgebied om daar te helpen waar ze kon. Doorzettingsvermogen en idealisme typeren haar, iets wat ze ook aan de aanwezigen tijdens de lezing en bij uitbreiding, aan alle cursisten wil meegeven.

Sally Becker: Ik denk dat het belangrijk is dat mensen realiseren dat ze verder kunnen dan de grenzen die ze gekregen hebben. Mijn kinderen en ik, wij geloven in onszelf, we geloven dat we alles kunnen doen of dat wel alles kunnen zijn en na verloop van tijd zeggen mensen “Neen, dat gaat niet. Je bent niet groot genoeg, je bent niet sterk genoeg.” en we starten met het creëren van onze eigen grenzen en ik wil dat mensen realiseren dat je veel meer kan bereiken dan dat je je kan inbeelden. Je moet gewoon doorzettingsvermogen hebben en het geloof in jezelf.

Voice-over: Voor de school is het een eer dat Becker het cursusjaar op gang trapt want onderwijs is meer dan lesgeven alleen.

Stany Meskens: Dat maakt het verschil in die dat naast het lesgeven en het kwalitatieve lesgeven, wat in ons centrum absoluut de prioriteit blijft en ook zal blijven, dat we daar ook een aantal randfenomenen zijn. Randfenomenen zoals dit soort van events waar sprekers naar cursisten toe hun boodschap brengen waar allerlei initiatieven en extra-murosactiviteiten proberen een interesse naar een bepaalde taal, een bepaald land, een bepaalde cultuur te genereren zodanig dat we eigenlijk terecht kunnen spreken van het aanbieden van een brede taalverwerving, niet alleen taal an sich maar ook alles wat er mee te maken heeft, het culturele en alle aspecten daaraan verbonden.

Video transcriptie CVO Handelsschool Aalst: proclamatie 2015

Stany Meskens: Goedenavond beste cursisten, collega’s en genodigden. Van harte welkom op onze proclamatie.

Marc Cottyn (Voorzitter Scholengroep 19 Dender): Als voorzitter van inrichtende macht heb je heel veel scholen maar in het volwassenenonderwijs is het toch nog dat tikkeltje meer omdat mensen na hun dagtaak, elke dag van de week bijna, nog enkele uren komen bijstuderen, hetzij talen, hetzij informatica, daar doe ik mijn hoed voor af.

Stany Meskens: We blijven dat doen, we blijven inzetten op betrokkenheid van cursisten. We blijven inzetten op “dank u” zeggen tegen cursisten want in deze tijden, waar alles als evident en vanzelfsprekend wordt beschouwd, is het belangrijk om af en toe “merci” te zeggen op een oprechte manier. Ik denk, ik hoop, dat onze mensen dat waarderen en dat zij op die manier op die basis of mede op die basis opnieuw intekenen op één van onze talrijke cursussen.

Video transcriptie Inschrijven bij CVO Handelsschool Aalst

*Demonstratie les Frans*

Lerares Frans: Ik denk dat het zeer belangrijk is dat de cursisten zich op hun gemak voelen tijdens de les, dat ze durven spreken, schrijven en luisteren in het Frans.

Leerling Frans: Ze is geëngageerd, ze  is heel enthousiast. Ze is denk ik ook één van de meer jongeren en dan kan ze zich ook wel heel goed inbeelden van waar we komen. Het is echt wel leuk om in zo’n klas terecht te komen.

*Demonstratie les Grieks*

Leerling Grieks: De aanpak van mevrouw is heel degelijk, oerdegelijk, heel aangenaam ook, niet te streng, los eigenlijk, heel amicaal en ik vind dat alle ingrediënten erin zitten om ons te blijven motiveren, les na les.

Leerkracht Grieks: Het gaat inderdaad verder dan gewoon lesmateriaal aanreiken, we proberen ook excursies te organiseren zodat de mensen ook eens van de cultuur kunnen proeven.

*Demonstratie les Engels*

Leerkracht Engels: Je moet inspelen op niet alleen de persoonlijkheid van de cursisten maar ook op hun interesses. Het heeft niet veel zin om een les uit het boek af te lezen dat gaat over een onderwerp dat hen totaal niet interesseert. Draagvlakken zoeken, dat is ideaal ook voor mensen die voor hun werk of voor vrije tijd Engels leren, dan is er sowieso wel een onderwerp dat hen interesseert.

Leerkracht Frans: Ik denk dat wij zeer bereikbaar zijn voor onze cursisten, dat er inderdaad mail verkeer is als ze extra vragen zijn of als ze met twijfels zitten kan dat tijdens of buiten de les, dat moet niet altijd tijdens die drie uur zijn.

Leerkracht Grieks: Als ze op reis zijn gegaan en ze zeggen: “Ik heb mijn plan kunnen trekken, ik voel dat die lessen iets opleveren en dat ik daar iets mee kan doen”. Ja dat is voor ons ook een grote voldoening natuurlijk.

Video transcriptie Centrumschool Londerzeel bezoekt Kazerne Dossin

*Kinderen luisteren naar Simon*

Voice-over: Simon verwelkomt de leerlingen van de centrumschool van Londerzeel in de Dossinkazerne van Mechelen. Via Simon zullen de leerlingen alles leren over de Jodenvervolging en wat er allemaal gebeurd is voor en tijdens de tweede Wereldoorlog.

Sara Lanoy: Het is zo dat wij een workshop hebben gecreëerd, ontwikkeld, rond Simon Gronowski als 11-jarige jongen, dus een leeftijdsgenoot van de kinderen, uit een deportatietrein ontsnappen, een hoopvol verhaal. Een verhaal rond een slachtoffer. We focussen niet rond de dader, we focussen niet rond de omstanders maar rond het slachtoffer zelf, dat een leeftijdsgenoot is en een hoopvol verhaal brengt. Zo wordt het heel concreet om met 1 familie te werken, om 1 personage uit te lichten en op die manier proberen we dat te bewerkstelligen.

Voice-over: Aan de hand van een aantal dingen die Simon bij zich had, leren de kinderen wat er zich allemaal tussen deze muren heeft afgespeeld. En het is ook belangrijk dat jonge kinderen daar al over leren volgens Stany Meskens, de directeur van CVO Handelsschool Aalst. Elk jaar opnieuw organiseert hij een tekenwedstrijd waaraan alle leerlingen van het vijfde leerjaar in Vlaanderen kunnen deelnemen. De hoofdprijs is deze leerrijke uitstap.

Stany Meskens: Wij hebben 3,000 cursisten waar wij, naast kwalitatief onderwijs ook proberen een sociale maatschappelijk ethische boodschap te brengen. Die insteek proberen wij aan te wenden maar daarnaast denken wij ook dat het een opdracht is dat deze samenleving geïnformeerd wordt omtrent dit soort van initiatieven, dit soort van musea-monumenten en daarom hebben wij een aantal jaren geleden het initiatief genomen om deze tekenwedstrijd inderdaad naar jongeren, wat op zich an sich niet onze doelgroep is, maar waar wij toch proberen te sensibiliseren en scholen te ondersteunen die daar werk van wensen te maken.

Voice-over: Het verhaal wordt op kindermaat gebracht. De kinderen mogen bij verschillende verhalen vertellen hoe ze zich juist voelen. Dat doen ze door op een papiertje emoticons in te kleuren. Op die manier weten de leerkrachten en de begeleiders perfect hoe de leerlingen met de problematiek omgaan.

Leerling 1: Ik vond mij vooral verontwaardigd omdat ik dat, zoals ik net al zei, heel vreemd vond en soms op momenten ook verdrietig omdat ik gewoon dacht aan die mensen en dat was heel verdrietig.

Leerling 2: Ik vind gewoon dat dat niet kan dat iemand van 11 jaar in een soort van gevangenis gezet wordt en dan met de trein naar een soort van kamp gebracht wordt om eerst misschien te laten werken en dan gewoon te laten vermoorden.

Interviewer: Dat is erg he?

Leerling 2: Ja, zeker omdat die maar zo jong zijn als ik.

Interviewer: Was het niet te moeilijk?

Leerling 3: Nee, het was allemaal heel goed uitgelegd dus we begrepen het allemaal wel goed.

Voice-over: Kortom, leerrijk en toch niet saai! Een absolute aanrader voor elke lagere school.

Katelijne Jespers (Directeur Centrumschool): Ja zeker en vast, ik denk dat wij heel verheugd zijn dat wij hier mogen zijn en ik denk ook dat het bij de kinderen zeker iets is wat ze de rest van hun leven gaan meenemen maar hopelijk ook omdat het op kindermaat gebracht is toch wel een beetje geplaatst.

Video transcriptie Sally Becker promoot CVO Handelsschool Aalst

Sally Becker: My name is Sally Becker and I was invited here to open the new school year for the CVO Handelsschool. Not only is it an amazing school because they teach around 23 languages I believe, but also they do a great deal for others, they help in all kinds of ways and they believe in peace so that’s very close to my heart.

Video transcriptie Proclamatie 2016 CVO Handelsschool Aalst

*Muzikant speelt op doedelzak*

Stany Meskens: We stellen toch vast dat dit event meer en meer een evenement wordt, dat het niet gewoon een traditionele proclamatie wordt waar enkel officiële speeches de bovenhand halen, maar dat wij ook proberen daadwerkelijk de cursisten te betrekken in dit verhaal op verschillende manieren weze het door het zingen van een liedje, weze het door een testimonial, weze het door het brengen van een eigen bijdrage. Ik denk dat dat de juiste weg is.

*Cursisten zingen een liedje*

Stany Meskens: Wel wij hadden 22 talen in onze portefeuille en daar voegen wij vanaf september vier talen aan toe namelijk het Iers, het Afrikaans, het Slowaaks en het Latijn.

Interviewer: Waarom zou ik Latijn leren?

Tineke Liagre (leerkracht Latijn): Ik denk dat, als je bijvoorbeeld Latijn hebt willen studeren in het middelbaar onderwijs maar het is er nooit van gekomen, dan krijg je nu zeg maar een tweede kans om het te doen. Een kans die je nergens anders kan grijpen.

Interviewer: Is het hip?

Tineke Liagre: Ik denk dat Latijn zeker en vast hip is, altijd is geweest en altijd zal blijven. Latijn is zeker geen dode taal, integendeel. Het is zeer leerrijk om met die cultuur in aanraking te komen, het is zeer leerrijk om je kennis te verbreden en je kennis uit te breiden met Latijn.

Jana Peeters (Leerkracht Afrikaans): Ik merk dat er een sterke interesse is in Zuid-Afrika en ik merk ook dat die interesse steeds meer aan het groeien is en we hebben natuurlijk als Belgen, als Nederlandstaligen een heel sterke band met het Afrikaans. Ik denk dat dat de mensen heel erg aanspreekt. Met het Afrikaans leer je ook heel veel bij over het Nederlands en hoe het Nederlands vroeger was en hoe het eigenlijk op een heel ander continent is geëvolueerd tot wat het nu is.

Interviewer: Is het moeilijk?

Jana Peeters: Het is niet moeilijk, neen.

Stany Meskens: Op die manier proberen wij verder te werken aan die communicatie tussen mensen, het laten wegvallen van barrières tussen mensen, het in contact treden tussen mensen en andere culturen. Zeg maar eigenlijk dat mensen met elkaar op een betere manier kunnen omgaan en aan dat laatste is toch wel in deze huidige samenleving serieus nood.

Video transcriptie Proclamatie cursisten IJslands van CVO Handelsschool Aalst

*IJslandse volkslied speelt*

Voice-over: Met het IJslandse volkslied verwelkomt CVO Handelsschool Aalst de ambassadeur van IJsland. Ze is hier om haar appreciatie uit te drukken voor de cursisten en hen hun diploma IJslands te overhandigen.

Bergdis Ellertsdottir: Voor mij zijn zij de beste ambassadeurs van IJsland in België. Zij kunnen de andere Belgen vertellen wat voor een land IJsland is en hoe de taal precies in elkaar zit. Ik ben blij dat ik nu niet meer de enige ben in België.

Voice-over: Als enige in België organiseert deze school deze cursus. Met succes overigens, nu al voor het vijfde jaar.

Stany Meskens: Eén van onze cursisten gaat binnen een veertig-tal dagen daadwerkelijk ook van start gaan om een nieuw leven op te bouwen in IJsland. Wij hebben mensen die concreet of vage plannen hebben om te emigreren. Ondertussen zijn er al vele gidsen gevormd in ons centrum die ook op IJsland gidsen. Er zijn een aantal mensen die kleinkinderen hebben in Reykjavik en die, door het aanleren van de taal, ook de garantie hebben dat zij naar die kleinkinderen toe blijvend kunnen gaan communiceren. De motivaties zijn legio en iedereen die wil, kan bij ons terecht.

Voice-over: Zoals ook cardioloog Pedro Brugada. De professor opent later dit jaar een hartkliniek in IJsland en denkt eraan om zich volgend jaar in te schrijven voor de cursus.

Pedro Brugada: Wel dat is supergoed, ik wist het niet. Ik ga zien of ik volgend jaar de tijd vrij kan maken om hier in de Handelsschool dat te komen leren. Dat zal natuurlijk veel beter zijn dan wat ik op dit moment doe. Dat is namelijk met boeken en CD’s proberen in de auto iets van de taal te leren, dat is onmogelijk: je moet een leraar hebben.

Stany Meskens: Als professor Brugada ons centrum uitkiest om IJslands te verwerven, want hij heeft daar schitterende plannen in IJsland, dan zullen wij hem zeer graag ontvangen en hem zijn eerste pasjes in het IJslands bijbrengen zodanig dat hij ginder in IJsland op een meer succesvolle manier zijn project gestalte kan geven.

*Artiest zingt in het IJslands*

Voice-over: Het slotwoord is voor de ambassadeur die haar waardering uitspreekt voor het feit dat CVO Handelsschool Aalst het IJslands programmeert.

Bergdis Ellertsdottir.: Ik ben onder de indruk van de toewijding van a wie de cursussen organiseert. Ik ben heel dankbaar dat er een cursus “IJslands” is. Hoe meer cursussen, hoe beter uiteraard. Maar we zijn heel erg blij dat je in Aalst de cursus op CVO Handelsschool kan volgen.

Video transcriptie Evi Van Acker: nieuwe cursist bij CVO Aalst?

Voice-over: Heb je dat bord achter jouw al gezien?

Evi Van Acker: Jaja, zeker zeker.

Voice-over: Hoeveel talen die daar opstaan spreek jij?

Evi Van Acker: Engels, Frans, Nederlands, een beetje Taxi-Portugees.

Voice-over: Alles een beetje?

Evi Van Acker: Neenee, Engels, Frans en Nederlands kan ik goed en ik zou graag ook nog Spaans leren.

Voice-over: Kan dat hier, Evi?

Evi Van Acker: Ja, je kan hier 26 talen leren dus ik zou dat zeker hier kunnen.

Voice-over: En ga je dat ook doen?

Evi Van Acker: Misschien, ik heb er altijd al aan gedacht om na mijn carrière nog een taal te leren dus ja, wie weet.

Video transcriptie Start cursusjaar 2016-2017 CVO Handelsschool Aalst

Stany Meskens: Graag jullie daverend applaus voor deze vier gelauwerde Olympiërs.

*Applaus*

Voice-over: Hanna Mariën, Evi Van Acker, Ulla Werbrouck en Gella Vandecaveye. Vier straffe vrouwen die een Olympische medaille konden veroveren. Voorbeelden van doorzetting ook, en daarom ook de ideale rolmodellen voor de cursisten.

Gella Vandecaveye: Wel het zijn cursisten die dikwijls de avondschool volgen in combinatie met een dagtaak. Dat zijn dus twee voltijdse jobs in feite. Dat is een beetje te vergelijken met topsport combineren met studies. Wat mij betreft, ik had de indruk dat het ene het andere bevrucht maar het is een evenwicht zoeken dus het is wel een pittige combinatie die wel wat doorzetting en discipline vraagt en we willen die cursisten dan door onze aanwezigheid wel een hart onder de riem steken.

Ulla Werbrouck: De mensen die hier zitten gaan meestal gaan werken en doen daarna dan nog een avondles, die hebben dan meestal ook nog kinderen en andere zaken die ze willen doen: een keer uitgaan, een keer gaan eten,… Het is dus een grote planning. Het enige wat je kunt zeggen is dat ze moeten doorzetten, doorgaan en vooral niet opgeven.

Voice-over: Dat weet Evi Van Acker ook. Brons in Londen, in Rio net naast het podium.

Interviewer: Iedereen zegt dan: “Je moet leuke dingen doen na die Olympische Spelen.” Heb je al leuke dingen gedaan?

Evi Van Acker: Neen, ik ben eigenlijk sinds de terugkomst ook tien dagen ziek geweest en ik dit is eigenlijk het eerste leuke ding dat ik doe sinds ik terug ben. Danku!

Voice-over: Voor haar is passie dan weer cruciaal.

Evi Van Acker: Als je iets kan doen wat graag doet in je leven dan denk ik dat je leven al voor 90% geslaagd is. Als je dat ook eens kan delen met mensen die je heel graag ziet dan is dat heel mooi denk ik. Dat is iets dat ook een topsporter drijft. Ik denk dat als je passie hebt voor wat je doet dan kan je jezelf er ook 100% voor inzetten en dan ben je gemotiveerd. Dan moet je jezelf niet eens motiveren, dan komt dat automatisch. Dat is een soort van vuur dat in je brand en dan blijf je maar doorgaan om je doelen te bereiken.

Voice-over: Voor Hanna Mariën heeft het centrum nog een verrassing in petto. Ze krijgt door het schrappen van de Russische Gouden medailles in Peking haar eigen welverdiende Gouden Medaille.

Hanna Mariën: Dat is fijn natuurlijk hé dat je mensen kan inspireren en ook laten dromen. Zoals Jelle daarstraks zei: “Als je maar doorzettingsvermogen hebt, dan kan uiteindelijk alles.”

Voice-over: En dan is het tijd voor een ander plechtig moment.

*Officiëel doorknippen van het lint*

Stany Meskens: Dan verklaar ik nu cursusjaar 2016-2017 voor geopend. Allemaal veel succes en nog een fijne avond!

Vragen of informatie nodig?

Contacteer ons!