Skip to main content

Daguitstap “Flanders Fields” Zaterdag 14 december 2019

By 13 november 2019Nieuws

Tyne Cot CemeteryHet is intussen een jaarlijkse traditie geworden dat wij een uitstap organiseren naar de Westhoek om de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Voor onze intussen zevende editie hebben we voor jullie 2 indrukwekkende sites geselecteerd.

Deze uitstap vindt plaats op zaterdag 14 december. Om 11.45 uur word je verwacht op de parking van het zwembad van Aalst (Zwembadlaan 2). De thuiskomst is gepland rond 21.30 uur.

Dit jaar trekken we eerst naar Tyne Cot Cemetery in Passendale. Dit is de grootste Britse begraafplaats van het Europese vasteland en trekt elk jaar meer dan 200.000 bezoekers van over heel de wereld. De site is ronduit indrukwekkend te noemen met o.a. haar Stone of Remembrance, the Cross of Sacrifice (gebouwd bovenop een Duitse bunker) en de maar liefst 11.957 graven. Belangrijk is ook dat het een open cemetery is waardoor er altijd graven kunnen worden bijgezet. Zelfs in 2018 werden nog 3 overblijfselen bijgezet van onbekende soldaten. Hier krijgen we van 13 uur tot 14 uur een geleid bezoek van ervaren gidsen, waarna je nog even kan rondkijken in het bezoekerscentrum.

Vervolgens trekken we naar Ieper voor een geleid bezoek aan het mooie In Flanders Fields Museum, dat zich in de Lakenhallen bevindt. Hier worden we bijgestaan door een ‘stille gids’. Het is een klassieke rondleiding, maar de gids spreekt door een microfoon en wij kunnen hem horen door een koptelefoon. Dit om de andere bezoekers niet te storen en de sereniteit van de plaats te respecteren.

Rond 17 uur ronden we af en krijg je vrije tijd om Ieper verder te verkennen. Op deze zaterdag zal er een kerstmarkt zijn, maar er is ook de mogelijkheid om de Sint-Martinuskerk of één van de in het centrum gelegen begraafplaatsen te bezoeken. Meer info hierover kan je bij de begeleidende leerkrachten krijgen.

In Flanders Fields MuseumWij raden aan om rond 18 uur in één van de gezellige restaurants in het centrum iets te eten, zodat we rond 19.30 uur kunnen verzamelen voor The Last Post, het ontroerende dagelijkse ritueel waarbij eer betoond wordt aan de gesneuvelde soldaten. Zoals elk jaar zullen wij daar ook een door de school geschonken krans neerleggen. De ceremonie start stipt om 20 uur. Na afloop verzamelen we in de achterliggende straat waar de bus ons zal opwachten om ons naar huis te brengen.

Neem gerust je partner, familie en vrienden mee!
Wij hopen je opnieuw talrijk te mogen verwelkomen om er samen een boeiende dag van te maken!

Met vriendelijke groeten,

Stany Meskens – directeur
Charlotte en Nick – vakgroep Engels

Praktische informatie:

Vertrek in Aalst: om 11.45 uur op de parking van het Stedelijk Zwembad (Zwembadlaan 2 in Aalst)

Vertrek in Ieper: 20.30 uur aan de Menenpoort

Aankomst in Aalst: omstreeks 21.30 uur, afhankelijk van het verkeer

Prijs: € 28,00

inbegrepen: bus en chauffeur, parking, verzekering, toegang en gidsen

niet inbegrepen: maaltijden

Inschrijven kan tot en met donderdag 28 november via kristel.ardyns@cvopro.be. Betalen kan via bancontact op het secretariaat (Keizersplein 19, 9300 Aalst) of via overschrijving op het nummer BE19 0682 3118 8312 met vermelding ‘Uitstap Flanders Fields’ + naam.

Er kan niet contant betaald worden.