Onze docente Renée (NT2 – Engels) heeft niet alleen een kloppend hart voor taal, maar zeker ook voor ecologie en duurzaamheid. Ze trok samen met Oxfam België naar de klimaattop in Glasgow.
Na een intense week over de plas schommelt Renées gevoel bij de COP26 nog steeds tussen verschillende uitersten. “Het is zo leerrijk en boeiend om daar aanwezig te zijn en gelijkgestemden te ontmoeten, maar tegelijkertijd komt de realiteit ook heel hard binnen.
En die realiteit is helaas op het gebied van het klimaat niet zo rooskleurig. De resultaten van de COP waren heel teleurstellend. Vooral naar de MAPA (most affected people and area) toe.” Renées doctoraat ging grotendeels over ‘climate justice’ (climate change + social justice). Het zijn vaak de meest kwetsbare mensen die het meest geraakt worden maar het minst de oorzaak zijn van de klimaatcrisis en zij krijgen nu ook de middelen of hulp niet die ze nodig hebben om de situatie aan te pakken.
“De tijd om iets te gaan realiseren geraakt stilaan op, maar als je beseft wat je als individu kan bereiken, en dan ziet wat een ripple effect dat teweeg kan brengen, dan blijf ik graag dagelijks in dialoog gaan met mensen.” Of hoe een klein vlammetje toch een groot brandend vuur kan worden.