Skip to main content

Lezingenreeks ‘Blik vooruit, maar niet vergeten’ – 30 Jahre Mauerfall

By 3 december 2019Nieuws

In aanloop naar de voordracht “30 Jahre Mauerfall” kregen de cursisten van het 3de jaar Duits op 18 november bezoek van 3 “DDR-Zeitzeugen”. Margret, Birgit en Bernd zijn opgegroeid in de DDR, met de Muur en hebben ook de val van de Berlijnse Muur van heel dichtbij meegemaakt. Het was een zeer boeiende en bij momenten emotionele avond, waarbij de cursisten bovendien de kans kregen om de “Zeitzeugen” te interviewen en zo hun Duits in de praktijk om te zetten.

Op vrijdag 22 november waren Margret en Susanne dan te gast in ons didactisch restaurant Terlinden, waar iedereen welkom was om naar hun verhaal te luisteren. De warme setting bood een goed tegenwicht aan de soms harde realiteit waarover onze gasten spraken. Het was ook nu heel aangrijpend om de bewogen geschiedenis van onze gasten te horen. Ten slotte werd de avond op een ontspannen manier afgesloten met een lekker dessertenbuffet dat werd verzorgd door onze cursisten keukenmedewerker.

We zijn dan ook bijzonder dankbaar dat Margret, Birgit, Bernd en Susanne hun verhaal met ons wilden delen, openstonden voor vragen en daarbij geen taboes uit de weg gingen. Het was voor iedereen een fijn gevoel om te merken dat beide avonden ook voor de gasten onderling een mooie gelegenheid waren om hun versie van de feiten te kunnen delen met andere lotgenoten en zo konden bijdragen aan een genuanceerder beeld van de geschiedenis.