Skip to main content

Lezingenreeks ‘blik vooruit, maar niet vergeten’

By 13 november 2019Nieuws

Onder deze noemer organiseert ons CVO Pro dit najaar een lezingenreeks evenals een aantal activiteiten die in het teken staan van de vaststelling dat in onze samenleving de hoogste waarden als vrijheid, gelijkwaardigheid en vrede niet vanzelfsprekend zijn. De recente geschiedenis leert ons dit.

Vrijdag 22 november 2019: 30 jaar Val Berlijnse Muur – 2 getuigen vertellen (restaurant Terlinden).

lezingenreeksOp 9 november 1989 vond één van de belangrijkste momenten in de Duitse geschiedenis plaats. Na 28 jaar viel de Berlijnse Muur en werden Oost- en West-Duitsland – en ook vele families – terug herenigd.
Nu, 30 jaar later, willen we dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan. De vakgroep Duits nodigt je dan ook uit voor een voordracht, in het Duits, gebracht door 2 tijdsgetuigen van dit heuglijk moment in de Duitse geschiedenis. Margret Behr en Conrad Rein zijn onze gasten.lezingenreeks

We verwachten je op vrijdag 22 november 2019 van 18.30 uur tot 22.00 uur in ons stijlvol didactisch restaurant Terlinden, Oude Gentbaan 49 in Aalst. Wil je er graag bij zijn? Laat het ons dan voor 21 november 2019 weten via kristel.ardyns@cvopro.be. Prijs: 5 euro, te betalen via overschrijving op het nummer BE19 0682 3118 8312 met vermelding “Voordracht Val van de Muur + naam”.

Vrijdag 29 november 2019: Lezing Dimitri Roden (Hotel Keizershof – Korte Nieuwstraat 15 in Aalst).

lezingenreeksCVO Pro nodigt jullie graag uit voor een voordrachtavond over de repressie door de Duitse bezetter tijdens WO II, gebracht door Dimitri Roden, onderzoeker verbonden aan het Fort van Breendonk. Zijn onderzoek spits zich toe op de Duitse repressie in bezet België (1940-1944). Specifiek gaat hij in op de verschrikkingen die plaatsvonden in het Fort van Breendonk. Het Fort van Breendonk werd in 1906 gebouwd. Het was één van de forten die Antwerpen moesten beschermen bij een invasie. Na vier maanden Duitse bezetting installeerde de Sipo-SD er een Auffanglager (opvangkamp) voor gevangenen uit België en Noord-Frankrijk.
De lezing start om 19.00 uur en vindt plaats in Hotel Keizershof in Aalst. Wil je de lezing bijwonen, schrijf je dan ten laatste in op 28 november via kristel.ardyns@cvopro.be. Tot dan? Deelname is gratis.

Maandag 2 december 2019: Lezing Wij / zij: polarisatie als verrijking en bedreiging – Christophe Busch (Hotel Keizershof – Korte Nieuwstraat 15 in Aalst).

lezingenreeksIn deze lezing analyseert Christophe Busch het fenomeen van polarisatie. Hij licht toe welke verschillende elementen aan de basis liggen van het fenomeen waarbij groepen mensen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Aan de hand van historische casussen toont hij aan welke invloed mechanismen zoals groepsdynamiek en gehoorzaamheid hebben en welke vijf gedragsrollen we kunnen identificeren. Tot slot worden ook nog enkele handvatten aangereikt om negatieve vormen van polarisatie te counteren. Schrijf je snel in via kristel.ardyns@cvopro.be en dit ten laatste op 28 november. Deelname is gratis.