Opleidingscheques

Opleidingscheques

Nieuwe regeling en overgangsmaatregel

Nieuwe regeling vanaf 1/09/2019

Het Vlaams Opleidingsverlof komt vanaf 1 september 2019 in de plaats van het betaald educatief verlof. Net zoals in het verleden met de lijst Betaald Educatief Verlof geldt de lijst voor het Vlaams Opleidingsverlof nu ook als lijst voor opleidingen die in aanmerking komen voor de opleidingscheques. De randvoorwaarden om in aanmerking te komen voor het gebruik van opleidingscheques blijven ongewijzigd. De lijst met opleidingen die in aanmerking komen voor het gebruik van opleidingscheques werd wel aangepast.

Wil je opleidingscheques bestellen voor een opleiding die start na 31 augustus 2019? Dan moet ze recht geven op Vlaams Opleidingsverlof. In de opleidingsdatabank (https://www.vlaanderen.be/opleidingsdatabank) kan je bekijken of je opleiding in aanmerking komt.

We hebben het even voor jou opgezocht en je kan in ons centrum volgende opleidingen volgen met opleidingscheques:

 • Frans (van het 1e jaar tot en met het 6e jaar);
 • Engels (van het 1e jaar tot en met het 6e jaar);
 • Duits (van het 1e jaar tot en met het 6e jaar);
 • Al onze informatica-opleidingen;
 • Opleiding fotografie;
 • Opleiding hulpkok/kok;
 • Opleiding bakker (bakker-banketbakker-chocolatier-ijsbereider);
 • Opleiding slager;
 • Opleiding fietshersteller;
 • Opleiding auto (techniek-koetswerk-Oldtimer);
 • Opleiding lasser;
 • Opleiding schoonheidsspecialist(e);
 • Opleiding kapper;
 • Begeleider in de kinderopvang;

Werknemers die werken in een Brusselse vestigingseenheid van een bedrijf, vallen onder het Brussels Educatief Verlof. Omdat de Brusselse regering geen wijzigingen doorvoerde, betekent dit dat de regelgeving voor Betaald Educatief Verlof voor deze werknemers van toepassing blijft. Meer informatie vind je op http://werk-economie-emploi.brussels/nl_BE/betaald-educatief-verlof.

In ons centrum komen volgende opleidingen niet in aanmerking voor het gebruik van opleidingscheques wanneer je ressorteert onder het Brussels Educatief Verlof:

 • Schoonheidsverzorging
 • Kapper
 • Fotografie
 • Mode
 • Bakker -> Harde en zachte luxe
 • Hulpkok -> Nagerechten
 • Hulpkelner -> Drankenkennis, bar & cocktails, zaalversnijdingen- en -bereidingen
 • Wijnkenner

Overgangsmaatregel

Net zoals bij het Betaald Educatief Verlof is er ook voor het gebruik van opleidingscheques een overgangsmaatregel. Volg je een opleiding die startte in het cursusjaar 2018-2019 en wil je ze graag afmaken?

Dan geldt er voor jou een overgangsregeling. Je mag je opleiding in 2019-2020, 2020-2021 en 2021-2022 (tot 31 december 2021) nog volgen met opleidingscheques in het kader van educatief verlof wanneer je in 2018-2019 reeds Betaald Educatief Verlof opnam en opleidingscheques hebt gebruikt. Je opleiding hoeft niet opgenomen te zijn in de opleidingsdatabank op vlaanderen.be. In 2022 stopt deze overgangsregeling.

Indien je over deze nieuwe regeling of overgangsmaatregel nog vragen zou hebben of meer informatie zou wensen, aarzel dan niet om contact op te nemen met kristel.ardyns@cvopro.be.

Algemeen

Als je geen gebruik meer kan maken van de opleidingscheques kan je in de privé-sector altijd bij je werkgever informeren naar de mogelijkheid om voor jouw opleiding gedeeltelijke tussenkomst via KMO-portefeuille te verkrijgen. Je werkgever kan dit aanvragen voor opleidingen voor zijn personeel. Wij kunnen hiervoor een factuur bezorgen. De werkgever betaalt een deel van de opleiding en het andere deel wordt door de Vlaamse overheid bijgepast. De werkgever kan het persoonlijke aandeel zelf betalen of doorrekenen aan jou. Zodra de betaling via KMO-portefeuille op onze rekening staat, wordt jouw bij inschrijving betaald bedrag terugbetaald.

Indien je een opleiding volgt die werd opgenomen in jouw persoonlijk ontwikkelingsplan (POP), opgesteld door een erkend loopbaancentrum, kan je nog opleidingscheques aanvragen en gebruiken. De VDAB zal bij aanvraag nagaan of je hooggeschoold bent en of je over een POP-attest beschikt (Attest opleiding in het kader van het persoonlijk ontwikkelingsplan).

Heb je geen diploma secundair onderwijs?

Heb je geen diploma secundair onderwijs en betaal je je opleiding met opleidingscheques? Dan stort de Vlaamse overheid onder bepaalde voorwaarden het gedeelte dat jij betaalde voor de opleidingscheques volledig terug. Meer info op https://www.vdab.be/opleidingscheques/werknemers2.shtml.

Praktisch

De opleidingscheques kunnen worden aangevraagd via https://www.vdab.be/opleidingscheques/werknemers.shtml, in de plaatselijke werkwinkel of via het gratis nummer 0800-30 700.
Voor de gevolgde opleiding, past de Vlaamse overheid de helft van het inschrijvingsgeld (inclusief het cursusgeld) bij.
Per kalenderjaar kan je maximaal voor € 250,00 opleidingscheques aankopen. De kleinste coupure per cheque is € 5,00. Let wel, je mag niet meer cheques afgeven dan de waarde van de totaalprijs van de opleiding (= inschrijvingsgeld+kopiegeld+handboeken). Vraag dus eventueel meer kleine coupures.

Je kan de cheques aanvragen tot 2 maand na de start van de cursus, maar de startdatum van de opleiding moet vallen tussen de begin- en einddatum van de opleidingscheques.
Nadat je de cheques hebt besteld, zal je een document ontvangen met de vraag om de helft van het door jou bestelde bedrag via overschrijving te betalen aan Edenred (de instantie die de opleidingscheques uitgeeft).
Korte tijd nadien krijg je van hen de opleidingscheques thuis bezorgd voor het volledige bedrag. Met deze cheques kan je de cursus rechtstreeks betalen indien de cheques reeds in jouw bezit zijn bij inschrijving. Indien je de cheques later ontvangt, kan je ze nadien afgeven op het cursistensecretariaat. Het reeds betaalde inschrijvingsgeld wordt dan terugbetaald. Indien je de opleidingscheques na een maand nog niet hebt ontvangen, moet je een vervangbestelling aanvragen via dit formulier.

Let wel op de limietdata voor afgifte van opleidingscheques!

Limietdata afgifte opleidingscheques

OpleidingStartLimietdatum
Talenseptember 02/12/2019
januari23/04/2020
informatica-opleidingenseptember02/12/2019
januari23/04/2020
Gastronomische opleidingen september02/12/2019
januari 23/04/2020
Esthetische opleidingen september03/12/2018
januari25/04/2020
Creatieve opleidingen september02/12/2019
januari 23/04/2020
Technische opleidingen september02/12/2019
januari 23/04/2020
Begeleider kinderopvang september02/12/2019
januari 23/04/2020
Bedrijfsbeheer september02/12/2019
januari 23/04/2020
NT2 september02/12/2019
november19/12/2019
januari23/04/2020
april04/06/2020

Vragen of informatie nodig?

Contacteer ons!