Vanaf 1 september 2024 wijzigde het systeem van aanvragen van opleidingscheques. De Vlaamse overheid nam de regie zelf in handen en zal niet langer samenwerken met Edenred. Ons centrum zal echter pas begin oktober 2024 een webinar kunnen volgen om de werking te leren kennen en cheques te kunnen valideren. Tot dan kunnen jullie cheques indienen, maar kunnen wij ze nog niet verwerken. Zie ook in rubriek Opleidingscheque gebruiken.
Werknemers die in de privésector werken in Vlaanderen vallen onder het Vlaams opleidingsverlof.
In de opleidingsdatabank kan je bekijken of je opleiding in aanmerking komt voor opleidingscheques.
We hebben het even voor jou opgezocht en je kan in ons centrum volgende opleidingen volgen met opleidingscheques die onder het systeem van Vlaams opleidingsverlof vallen:
- Frans (van het 1e jaar tot en met het 6e jaar);
- Engels (van het 1e jaar tot en met het 6e jaar);
- Duits (van het 1e jaar tot en met het 6e jaar);
- Al onze informatica-opleidingen;
- Opleiding vakfotograaf;
- Opleiding keukenmedewerker, hulpkok/kok;
- Opleiding bakker (bakker-banketbakker-chocolatier-ijsbereider);
- Opleiding slager;
- Opleiding fietshersteller; fietstechnicus
- Opleiding auto (techniek-koetswerk-Oldtimer);
- Opleiding schoonheidsspecialist(e);
- Opleiding Zelfstandige gespecialiseerde voetverzorger;
- Opleiding kapper;
- Begeleider in de kinderopvang;
- Al onze opleidingen NT2.
Via de simulator kan je nagaan of je recht hebt op een opleidingscheque.
Voorwaarden
- Je bent werknemer of je werkt als uitzendkracht. Dit is voor zowel de privésector als voor de publieke sector van toepassing. Indien je een tijdelijke werkloosheid hebt, ben je wel nog steeds onder arbeidscontract bij een werkgever en kom je dus ook nog in aanmerking hiervoor.
- Je woont:
- In Vlaanderen OF het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
- in een ander land dan België dat tot de EU of EERbehoort én je werkt in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
- in Wallonië, nadat je bent verhuisd uit een ander land (dan België) dat tot de EU of EER behoort én je werkt in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
- Je bent:
- Kortgeschoold of middengeschoold: je hebt recht op een opleidingscheque voor alle opleidingen die geregistreerd zijn in de opleidingsdatabank.
- Hooggeschoold: je hebt geen recht op een opleidingscheque. Indien je tijdens de afgelopen 6 jaar loopbaanbegeleiding gekregen hebt, dan kan je een opleidingscheque kopen voor een opleiding die is opgenomen in jouw persoonlijk ontwikkelingsplan.
Wanneer kom je niet in aanmerking?
- Als je volledig zelfstandig bent. Indien je zelfstandige bent in bijberoep dan heb je wel recht op opleidingscheques. Een combinatie van opleidingscheques en kmo-portefeuille voor dezelfde opleiding kan niet!
- Je werkloos bent.
- Je werkt met een studentenovereenkomst.
- Je werkt met een arbeidsovereenkomst van minder dan 80 uren per maand in het kader van een leerovereenkomst.
Algemeen
Als je geen gebruik meer kan maken van de opleidingscheques kan je in de privésector altijd bij je werkgever informeren naar de mogelijkheid om voor jouw opleiding gedeeltelijke tussenkomst via KMO-portefeuille te verkrijgen. Je werkgever kan dit aanvragen voor opleidingen voor zijn personeel. Wij kunnen hiervoor een factuur bezorgen. De werkgever betaalt een deel van de opleiding en het andere deel wordt door de Vlaamse overheid bijgepast. De werkgever kan het persoonlijke aandeel zelf betalen of doorrekenen aan jou. Zodra de betaling via KMO-portefeuille op onze rekening staat, wordt jouw bij inschrijving betaald bedrag terugbetaald.
Indien je een opleiding volgt die werd opgenomen in jouw persoonlijk ontwikkelingsplan (POP), opgesteld door een erkend loopbaancentrum, kan je nog opleidingscheques aanvragen en gebruiken.
Per cursusjaar kan je opleidingscheque aankopen voor een bedrag (= nominale waarde) van maximaal 250 euro. Je krijgt dus een tegemoetkoming van maximaal 125 euro per cursusjaar. Je betaalt zelf niets meer voor je cheque.
Praktisch
Je vraagt je digitale opleidingscheque aan via het WSE-loket. De nodige ODB-codes vind je hier.
Het factuurbedrag en de startdatum van de opleiding zijn verplichte invulvelden bij de aanvraag.
Opleidingscheques kunnen tot 3 maanden na de startdatum van de opleiding aangevraagd worden en zijn geldig tot 4 maanden na de startdatum. De vervaldatum (‘door de aanvrager te gebruiken tot’ datum) staat op de cheque vermeld.
Ons centrum vraagt wel om jouw cheque in te dienen voor het einde van je cursus. Bij afgifte na afloop van de cursus zal geen terugbetaling meer gebeuren.
Opleidingscheque gebruiken
Je ontvangt de digitale cheque per mail. Je stuurt deze mail door naar olc@cvopro.be. Je vermeldt voor welke cursus je een cheque wil indienen en het rekeningnummer waarop het bedrag moet worden terugbetaald.
Op basis van de nummer van de cheque kunnen wij jouw opleidingscheques aanvaarden en laten uitbetalen. Dit kan wel pas vanaf oktober 2024.
Je kan niet rechtstreeks betalen met jouw opleidingscheque. Je schrijft dus eerst in voor je cursus en betaalt het volledige bedrag. Nadien kan op basis van jouw cheque, die de waarde van de helft van jouw cursusbedrag zal zijn met een maximum van € 125,00, een terugbetaling gebeuren.
Indien je hierover nog vragen zou hebben of meer informatie zou wensen, aarzel dan niet om contact op te nemen met info@cvopro.be.