Cursus Afrikaans

Video’s

Video transcriptie Start cursus Afrikaans in CVO Handelsschool Aalst

Voice-over: De start van de cursus Afrikaans verdient een plechtige opening. Met een bezoek van de peter van de opleiding: Peter Van Asbroeck.

P.V.A. geeft korte uitleg over het feit dat hij mensen vraagt om “stadig” (traag) te praten als hij Afrikaans met hen spreekt.

Voice-over: Van Asbroeck is na acteur en tv-kok ook ondernemer en verblijft elk jaar dan ook een drietal maanden in Zuid-Afrika. Hij vindt deze cursus een top-initiatief.

Peter Van Asbroeck: Als je zegt van “ja ik wil wel zo’n kleine, leuke cursus doen voor ik naar Zuid-Afrika vertrek” is dat toch wel aangewezen want het is niet zo’n moeilijke taal dus ze hebben ook geen vervoegingen. “Ik loop, hij loop, wij loop,…” en de verleden tijd is “ik heb loop, hij heb loop,…”. Het is zeker te doen, zeker voor de Aalstenaars dan. Neen dat is een grapje. (lacht)

Voice-over: Voor CVO handelsschool Aalst is het Afrikaans de missing link in het talenaanbod.

Stany Meskens: Wel dit is de 26ste taal die in ons centrum wordt aangereikt, de 26ste taal in onze portefeuille. Daarmee zijn wij ruimschoots de meest uitgebreide talenverstreker in het reguliere onderwijs in Vlaanderen. Dat voel je ook dat de mensen zeggen en denken dat men bij ons, voor het volgen van gelijk welke taal, aan het goede adres is en wij zorgen er dan voor dat wij kwalitatief geschoold personeel hebben die die uitdaging kunnen aangaan en die ervoor kunnen zorgen dat de mensen op de best mogelijke manier aan taalverwerving doen.

Korte demonstratie van een les

Voice-over: Docente Jana Peeters, die een liefde heeft voor de taal en het land, is  erg tevreden dat ze de cursus mag geven, al is dat allemaal niet zo evident. Juist omdat deze opleiding uniek is.

Jana Peeters: Dit is inderdaad de eerste opleiding in avondonderwijs voor volwassenen. Dat is alleszins al een hele uitdaging, het is ook een hele eer dat ik dat mag doen natuurlijk. Ik ben dan ook zelf in de boeken beginnen graven en ik heb een cursus samengesteld en daar zijn we dan ook heel trots op dat we dat hebben kunnen voortbrengen.

Voice-over: En ook de cursisten zijn tevreden. Ze komen van overal in Vlaanderen en zijn blij dat er toch één plaats is waar je het Afrikaans in avondonderwijs kan aanleren.

Cursist 1: Ik had dit jaar zin om nog een avondcursus te volgen en toen zag ik dat en dan dacht ik van “Ja, dat is het”.

Interviewer: Het is vrij uniek ook he? U kan hier wel mee uitpakken dan later.

Cursist 1: Het is te hopen met al die rare woorden.

Interviewer: Hoe moeilijk is het eigenlijk?

Cursist 2: Het is echt niet zo moeilijk. De vervoegingen zijn redelijk eenvoudig, woorden zijn soms anders maar dat is kwestie van vanbuiten leren en een beetje op toeleggen.

Korte demonstratie van een les

Jana Peeters: Het beste is om je er eigenlijk volledig in onder te dompelen. Wij hebben 17 lessen dat wij hier gaan geven en na die 17 lessen zijn de studenten echt wel in staat om een gesprek aan te gaan, om het Afrikaans heel vlot te verstaan. Om het te perfectioneren zouden ze natuurlijk naar Zuid-Afrika moeten gaan natuurlijk, zich eventjes helemaal omringen en dan heb je het helemaal beet.

Voice-over: Voor wie nog interesse heeft in deze speciale taal, er zijn nog altijd plaatsen vrij.

Stany Meskens: Negen mensen hebben zich ondertussen ingeschreven. De inschrijvingen lopen nog tot zeven november en dat laat het beste verhopen om nu ook weer op een succesvolle manier met deze taal van start te kunnen gaan.

Video transcriptie CVO Afrikaans 2016

Jana Peeters: Hallo, mijn naam is Jana Peeters en ik geef vanaf oktober Afrikaans aan het CVO Handelsschool Aalst. Ik hoop jullie graag dan te zien. Alle informatie vindt je op www.leerwatjewil.be

Geïnteresseerd?

Bekijk het uurrooster