Taalcursus Portugees

Modules

1ste jaar – Breakthrough

In het basisniveau van de opleiding Portugees staat de communicatie centraal. Je leert vertrouwde, alledaagse uitdrukkingen en eenvoudige zinnen gebruiken om “jezelf voor te stellen”, “uit eten te gaan”, “je huis te beschrijven”, “boodschappen te doen” of “je vakantie te organiseren”.

Rond deze fijne onderwerpen leer je spreken, luisteren, lezen en schrijven. Maar Portugees leren is meer dan een taalcursus Portugees volgen. Het ruime aanbod woordenschat en grammatica wordt in de cursus aangevuld met muziek, film en culturele weetjes over Portugal.

Bem-vindo!

2de jaar – Waystage

Om te starten in het tweede jaar Portugees heb je een certificaat behaald van niveau 1.1 of kan je via een toelatingsproef aantonen dat je de kennis van niveau 1.1 verworven hebt.

In het tweede jaar van de opleiding Portugees leer je je uit de slag te trekken tussen de lokale bevolking en kan je communiceren over eenvoudige en vertrouwde onderwerpen zoals persoonlijke en familiale gegevens, je job, …

De vier vaardigheden komen uitgebreid aan bod. Je leert spreken, luisteren, lezen en schrijven over uiterlijke kenmerken, karaktereigenschappen, het lichaam, mijn huis, het weer, … . Je leert vertellen over wat je gisteren en vorig weekend gedaan hebt. De woordenschat en basisgrammatica komen uitvoerig aan bod en worden aangevuld met typische Portugese muziek, gastronomie, culturele weetjes en buitenschoolse activiteiten.

Een veilig en zeker gevoel neemt de onzekerheid die je misschien nog had tijdens het spreken volledig weg. Je hebt zin om zelf het gesprek te beginnen in het Portugees.

Bem-vindo e boa sorte!

3de jaar – Threshold 1

Je kent al iets van de Portugese taal, maar je wil je kennis verder uitdiepen of je wil je basiskennis in de praktijk omzetten? Dan zit je in hier op de juiste plaats.

Je zal de kennis uit de eerste twee jaren Portugees verder uitbreiden en inoefenen. Je gaat dieper in op thema’s zoals persoonsbeschrijvingen, fauna en flora, vakantie, vrije tijd, werk… Je leert gebeurtenissen, dromen, hoop en ambities te beschrijven en je leert redenen en verklaringen te geven voor je plannen en ideeën.

Werk je samen met een Portugeestalig bedrijf? Goed nieuws. Portugese briefwisseling en Portugese telefoontjes zullen voor jou geen hinderpalen meer zijn! Ook de Braziliaanse en Afrikaanse taalvarianten komen aan bod, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je een gesprek wilt aanknopen met een Portugeestalige die niet uit Portugal afkomstig is.

Praktische communicatie staat centraal. De typische Portugese gebruiken, actualiteit en Portugese en Braziliaanse cultuur vullen de vier vaardigheden verder aan.

Aceita o desafio e bem-vindo!

7de jaar – Vantage

Je volgt al enkele jaren Portugees en je krijgt er maar niet genoeg van? Je wilt je mondelinge vaardigheden verder ontwikkelen en in alle mogelijke omstandigheden met Portugeestaligen kunnen communiceren? Dan is de module 3.1. iets voor jou! Het zevende jaar Portugees is het niveau van de echte talige zelfstandigheid.

Op dit niveau staat de mondelinge communicatie centraal. Aan de hand van actueel videomateriaal (tv-fragmenten, nieuwsberichten, documentaires,…) en contacten met native speakers oefen je het spreken en begrijpen van de Portugese taal verder in. Je kan ook zelf onderwerpen aanbrengen die je interesseren. De inhoud van deze cursus wordt aangepast aan de actualiteit en aan de wensen en de noden van de cursisten zelf.

Je leert taalregisters herkennen en gebruiken in verschillende omstandigheden. Je kent het verschil tussen het Portugees van Portugal en Brazilië maar je leert ook woorden en uitdrukkingen van Angola, Mozambique, …

Op het einde kan je vlot en spontaan communiceren met een moedertaalspreker. Je spreektempo komt al aardig in de buurt van dat van een Portugeestalige.

‘Bora lá, pessoal!

8ste jaar – Effectiveness

Het achtste jaar Portugees, “Effectiveness” of richtgraad 4 is het niveau van de uitgebreide talige zelfstandigheid. Zonder moeite zal je vlot en spontaan communiceren, over zowel vertrouwde als over complexe onderwerpen. Je hoeft niet steeds meer te zoeken naar je woorden.

Je bent nauwkeurig en adequaat. Je kan de taal aanwenden voor sociale, educatieve en professionele doeleinden. Een heldere, goed gestructureerde en gedetailleerde tekst over complexe onderwerpen lijkt gemakkelijker dan ooit.

Je leert verschillende teksten samenvatten, beschrijven maar ook verklaren. Je krijgt een conversatie over formele of informele onderwerpen onder de knie.

Deze is een module mondelinge taalvaardigheid: de leerplandoelstellingen zijn spreken en luisteren. Lezen en schrijven komen ook nog aan bod, maar die worden in deze module niet geëvalueerd. Er is een verband tussen het zevende en het achtste jaar Portugees. Dus, wat je in het zevende jaar Portugees gedaan hebt, zal je nu beter en dieper uitwerken.

Obrigado pela dedicação! Vamos continuar?

Geïnteresseerd?

Schrijf je nu in!