Opleiding Bakker

Modules

Modules opleiding Bakker

De opleiding bakker omvat in totaal 840 lestijden en wordt bekrachtigd met het certificaat Bakker.
Cursisten kunnen de meest uiteenlopende beweegredenen hebben om de opleiding aan te vatten, gaande van een louter persoonlijk ontwikkeling tot en met de intentie om in het beroep te stappen, zich in bepaalde beroepsbekwaamheden te vervolmaken of een eigen zaak te starten.
De opleiding zal steeds vorm krijgen vanuit een professionele benadering. Dit houdt in dat elke cursist dezelfde competenties dient te bereiken en hetzelfde afspraken-kader dient na te leven.

Broden en harde luxe (80 lestijden)

In deze module verwerft de cursist onder begeleiding de technieken om op uitvoerend niveau gewone broden en harde luxedegen te bereiden, te verwerken, te bakken, af te werken en te bewaren en verpakken, rekening houdend met de vereisten op het gebied van netheid en hygiëne.

Voorbeelden broden en harde luxe: plaatbrood, huishoudbrood, volkorenbrood, boulotbrood, Ardeens brood, pistolets, bierbrood, picolo’s, ….

Zachte luxe (80 lestijden)

In deze module verwerft de cursist onder begeleiding de technieken om op uitvoerend niveau zachte luxedegen te bereiden, te verwerken, te bakken, af te werken en te bewaren en verpakken, rekening houdend met de vereisten op het gebied van netheid en hygiëne.

Voorbeelden zachte luxe: kramiek, suikerbrood, sandwiches, chocoladebrood, brioches, chocoladebollen, appelsienbrood, Deens korenaar, rozijnenkoeken, kerstsollen,….

Taarten op basis van gistdegen (80 lestijden)

In deze module verwerft de cursist onder begeleiding de technieken om op uitvoerend niveau taarten op basis van gistdegen te bereiden, te verwerken, te bakken, af te werken en te bewaren en verpakken, rekening houdend met de vereisten op het gebied van netheid en hygiëne.

Voorbeelden van taarten op basis van gistdegen: open kriekentaart, dekseltaart, rijsttaart, flantaart, suikertaart, appelgozetten, kaastaart, confituurtaart, ….

Gerezen bladerdeeg (80 lestijden)

In deze module verwerft de cursist onder begeleiding de technieken om op uitvoerend niveau gerezen bladerdeeg te bereiden, te verwerken, te bakken, af te werken en te bewaren en verpakken, rekening houdend met de vereisten op het gebied van netheid en hygiëne.

Voorbeelden gerezen bladerdeeg: chocoladebroodje, boterkoek, Zwitserse koeken, croissants, abrikozenkoek, sterren, driehoeken gevuld met slagroom, vierkante koeken met

Specialiteiten broden en harde luxe (80 lestijden)

In deze module leert de cursist specialiteiten broden en harde luxe bereiden, verwerken, bakken, afwerken, bewaren en verpakken. Deze module bevat de competenties die eigen zijn aan de graad van autonomie en verantwoordelijkheid waarmee een bakker moet kunnen functioneren.

Voorbeelden specialiteiten broden en harde luxe: yoghurtbrood, panetone, karnemelkbrood, jagersbrood, ciabatta, hartige broodjes, Parijs stokbrood, paprikabrood, provençaalse fougasse, mueslibrood, toostbrood met verse kruiden.

Specialiteiten zachte luxe en taarten op basis van gistdegen (40 lestijden)
Specialiteiten gerezen bladerdeeg (40 lestijden)

In deze module leert de cursist specialiteiten zachte luxe en taarten op basis van gistdegen en specialiteiten gerezen bladerdeeg bereiden, verwerken, bakken, afwerken, bewaren en verpakken. Deze module bevat de competenties die eigen zijn aan de graad van autonomie en verantwoordelijkheid waarmee een bakker moet kunnen functioneren.

Voorbeelden specialiteiten zachte luxe en taarten op basis van gistdegen en specialiteiten gerezen bladerdeeg: eskimotaart, quiche, hartige croissant, tarte Tropezienne, suikerstrik, Berlijnse bollen, Elzasserskoeken met ananas, Luiks suikerbrood, kaasbollen, flan met advocaat,…

Dieetproducten bakkerij (80 lestijden)

In deze module leert de cursist dieetproducten bakkerij bereiden, verwerken, bakken, afwerken en bewaren en verpakken op basis van een elementaire kennis van voedings- en dieetleer. Deze module bevat de competenties die eigen zijn aan de graad van autonomie en verantwoordelijkheid waarmee een bakker moet kunnen functioneren.

Verkoop (banket)bakkerij- en aanverwante producten (40 lestijden)

In deze module leert de cursist de afgewerkte bakkerij- en aanverwante producten uitstallen, bewaren en verpakken, de klanten informeren en de producten verkopen. Onder “bakkerij- en aanverwante producten” wordt hier verstaan: producten uit de bakkerij en banketbakkerij, chocolade-, suiker-, marsepein- en ijsproducten.

Deze module kan pas gevolgd worden als de cursist reeds 160 lestijden gevolgd heeft in de cluster bakkerijopleidingen.

Organisatie (banket)bakkerij en aanverwante (80 lestijden)

In deze module leert de cursist de voorraad opvolgen en beheren, de productie plannen en bestellingen plaatsen, goederen ontvangen en de levering controleren, de financiële en administratieve gegevens opvolgen, alsook vaktechnieken, hygiëne en voedselveiligheid opvolgen.

Deze module kan pas gevolgd worden als de cursist reeds 160 lestijden gevolgd heeft in de cluster bakkerijopleidingen.

Stage (van 40 tot 160 lestijden mogelijk)

In deze module past de cursist competenties die in voorgaande modules werden aangeleerd, toe in een reële werkomgeving.

De stagemodule biedt ook de mogelijkheid om de nodige voeling te krijgen met de realiteit en om zich de nodige werkattitude eigen te maken.

Geïnteresseerd?

Bekijk het uurrooster