Opleiding Banketbakker

Modules

Banketbakker

De opleiding bakker omvat in totaal 840 lestijden en wordt bekrachtigd met het certificaat Banketbakker.
Cursisten kunnen de meest uiteenlopende beweegredenen hebben om de opleiding aan te vatten, gaande van een louter persoonlijk ontwikkeling tot en met de intentie om in het beroep te stappen, zich in bepaalde beroepsbekwaamheden te vervolmaken of een eigen zaak te starten.
De opleiding zal steeds vorm krijgen vanuit een professionele benadering. Dit houdt in dat elke cursist dezelfde competenties dient te bereiken en hetzelfde afspraken-kader dient na te leven.

Beslagen (80 lestijden)

In deze module leert de cursist onder begeleiding de technieken om op uitvoerend niveau beslagen voor biscuits en cakes te bereiden, te verwerken, te bakken, af te werken en te bewaren en verpakken, rekening houdend met de vereisten op het gebied van netheid en hygiëne.

Voorbeelden beslagen: cake, Normandisch gebak, gemarbreerde taart, cake met seizoenfruit, King Albert,….

Vet-en kookdegen (80 lestijden)

In deze module leert de cursist onder begeleiding de technieken om op uitvoerend niveau vet- en kookdegen te bereiden, te verwerken, te bakken, af te werken en te bewaren en verpakken, rekening houdend met de vereisten op het gebied van netheid en hygiëne.

Voorbeelden vet- en kookdegen: eclairs, profiterol, zwaantjes, mandjes, hubertinetaart, albertinetaart, malakoff,…

Bladerdeeg (80 lestijden)

In deze module leert de cursist onder begeleiding de technieken om op uitvoerend niveau bladerdeeg te bereiden, te verwerken, te bakken, af te werken en te bewaren en verpakken, rekening houdend met de vereisten op het gebied van netheid en hygiëne.

Voorbeelden bladerdeeg: Engelse appeltaartjes, frangipannetaart, carré confituur, rijsttaart, roomhoorntjes, mattentaart, kaas en hespenrollen,…

Specialiteiten beslagen (80 lestijden)

Deze module bevat de competenties die eigen zijn aan de graad van autonomie en verantwoordelijkheid waarmee een banketbakker specialiteiten beslagen bereidt, verwerkt, bakt, afwerkt en bewaart en verpakt.
Het gaat hier om een uitbreiding van de reeds verworven competenties die nu met een hogere graad van autonomie en verantwoordelijkheid worden uitgevoerd.

Voorbeelden specialiteiten beslagen: Pompadour, sachertaart, sinaassoufflé, tulpen, zwarte woud, alaska taart, frambozentaart, citroenslagroomtaart,…

Specialiteiten bladerdeeg, vet- en kookdegen (80 lestijden)

Deze module bevat de competenties die eigen zijn aan de graad van autonomie en verantwoordelijkheid waarmee een banketbakker specialiteiten bladerdeeg, vet- en kookdegen bereidt, verwerkt, bakt, afwerkt en bewaart en verpakt.
Het gaat hier om een uitbreiding van de reeds verworven competenties die nu met een hogere graad van autonomie en verantwoordelijkheid worden uitgevoerd.

Voorbeelden specialiteiten bladerdeeg, vet- en kookdegen: sint honoré, kaastaart, strudel, Engelse citroentaart, croque bouche, hartige hapjes,….

Banketspecialiteiten (80 lestijden)

Deze module bevat de competenties die eigen zijn aan de graad van autonomie en verantwoordelijkheid waarmee een banketbakker banketspecialiteiten bereidt, verwerkt, bakt, afwerkt en bewaart en verpakt.
Het gaat hier om een uitbreiding van de reeds verworven competenties die nu met een hogere graad van autonomie en verantwoordelijkheid worden uitgevoerd.

Voorbeelden banketproducten: iglo gebak, frambozenbavarois, javanais, petites-fours, miserable, hazelnootgebak, witte chocolademousse met peren,…

Dieetproducten banketbakkerij (80 lestijden)

In deze module leert de cursist dieetproducten banketbakkerij bereiden, verwerken, bakken, afwerken en bewaren en verpakken op basis van een elementaire kennis van voedings- en dieetleer. Deze module bevat de competenties die eigen zijn aan de graad van autonomie en verantwoordelijkheid waarmee een banketbakker moet kunnen functioneren.
Het gaat hier om een uitbreiding van de reeds verworven competenties die nu met een hogere graad van autonomie en verantwoordelijkheid worden uitgevoerd.

Verkoop (banket)bakkerij- en aanverwante producten (40 lestijden)

In deze module leert de cursist de afgewerkte bakkerij- en aanverwante producten uitstallen, bewaren en verpakken, de klanten informeren en de producten verkopen. Onder “bakkerij- en aanverwante producten” wordt hier verstaan: producten uit de bakkerij en banketbakkerij, chocolade-, suiker-, marsepein- en ijsproducten.

Deze module kan pas gevolgd worden als de cursist reeds 160 lestijden gevolgd heeft in de cluster bakkerijopleidingen.

Organisatie (banket)bakkerij en aanverwante (80 lestijden)

In deze module leert de cursist de voorraad opvolgen en beheren, de productie plannen en bestellingen plaatsen, goederen ontvangen en de levering controleren, de financiële en administratieve gegevens opvolgen, alsook vaktechnieken, hygiëne en voedselveiligheid opvolgen.

Deze module kan pas gevolgd worden als de cursist reeds 160 lestijden gevolgd heeft in de cluster bakkerijopleidingen.

Stage (mogelijk van 40 ttot 160 lestijden)

In deze module past de cursist competenties die in voorgaande modules werden aangeleerd, toe in een reële werkomgeving.

De stagemodule biedt ook de mogelijkheid om de nodige voeling te krijgen met de realiteit en om zich de nodige werkattitude eigen te maken.

Geïnteresseerd?

Bekijk het uurrooster