Opleiding Bierkenner

Modules

Algemene bierkennis

Deze module wordt opgedeeld in 4 onderdelen. Verschillende lesgevers geven elk vanuit hun expertisegebied het beste van zichzelf om jou op een interactieve en praktische manier in te leiden in het ruime bierassortiment. De volgende 4 deelgebieden komen aan bod:

  • De verschillende biersoorten
  • De geschiedenis van het bier
  • Het brouwproces
  • Bieretikettering

In deze module zal je meer te weten komen over de gebruikte grondstoffen en het brouwproces. Je leert biersoorten te herkennen en verneemt meer over de rijke geschiedenis van deze drank. Je leert bovendien hoe je bier correct kan bewaren, schenken, proeven en beoordelen.

Er zijn geen instapvoorwaarden voor deze module.

Bierdegustatie

In deze module worden allerlei bieren uitvoering bekeken, geproefd en beoordeeld op basis van het uitzicht, de geur, de hoofdsmaak, de afdronk … Onder andere trappist, abdijbier, fruitbier, tripels, lambikbieren en saisons komen aan bod.

Je bespreekt de verschillen qua grondstoffen, brouwproces, … Maar uiteraard gaat veel aandacht naar de degustatie zelf. (Robrecht De Koninck, organisator van het Streekbierenfestival en eigenaar van streekproductenwinkel Ambarosa).

Tot slot leer je ook meer over het serveren van bieren en het onderhouden van bierinstallaties.

Om in te stappen in deze module moet je de module “algemene bierkennis” met succes gevolgd hebben. Je kan ook instappen wanneer je slaagt voor een toelatingsproef.

Bier en gastronomie

Je verdiept je in de harmonie tussen bier en gerechten, zowel theoretisch als proefondervindelijk. Met deze vakkennis kan je bieradvies geven en een bierkaart samenstellen in functie van het menu.

Om in te stappen in deze module moet je de module “bierdegustatie” met succes gevolgd hebben. Rechtstreeks instappen in “Bier en gastronomie” kan ook na het afleggen van een toelatingsproef.

Vragen of meer informatie?

Contacteer ons