Opleiding Kok/Kelner

Modules

Certificaat hulpkok

Hier leer je de basistechnieken en –bereidingen van de klassieke keuken. Deze lessen hebben plaats in onze didactische keukens van campus Ledebaan met een professionele uitrusting en onder leiding van didactisch geschoolde chefs.

Certificaat kokschool

 

Als cursist bouw je voort op de basisvaardigheden en verdiep jij je in finesses van de keuken. De modules ‘visgerechten’ en ‘dienst aan de kaart’ werk je af in ons didactisch restaurant Terlinden. Daar volg je ook de modules voor het onthaal/de omgang met gasten en de interactie tussen zaal en keuken.

Certificaat keuken-

verantwoordelijke

In dit onderdeel van de opleiding krijgt de cursist inzicht in de algemene voedingsmiddelenhygiëne. Het opstellen van een HACCP-plan is van cruciaal belang om risico’s te vermijden.

Je leert controle te houden over voeding en drank, kostprijzen en voedingskost berekenen en je maakt kennis met betrouwbare bronnen voor informatie in verband met de vaak veranderende wetgeving en regelgeving terzake.

Specialisatie

De cursisten hebben hun opleiding tot kok met succes afgerond. De specialisaties bieden hen de kans om hun kennis en kunde uit te breiden met nieuwe bereidingstechnieken of trendy recepturen.

In de loop der jaren bundelden onze chefs hun specialiteiten in diverse uitdagende cursussen:

  • bistronomie,
  • gepimpte gerechten,
  • modetrends,
  • koken met bier,
  • wok en barbecue,
  • Spaanse keuken,
  • Italiaanse keuken,
  • een reis door Europa,
  • herfstgenoegens,
  • wildbereidingen,
  • verfijnde gerechten
  • smaken verschillen,
  • sterrengerechten,
  • Belgische meesterchefs.

Certificaat hulpkelner

Je wilt graag aan de slag in de horeca? In de opleiding hulpkelner leer je vlot omgaan met gasten en serveertechnieken beheersen. Ook drankenkennis zit in het vakkenpakket. Als je de opleiding succesvol afrondt met een certificaat kun je doorgaan naar de opleiding kelner.

Certificaat kelner

De opleiding kelner levert jou de noodzakelijke competenties voor een uitgebreid takenpakket. Je controleert de bestellingen en leveringen, houdt toezicht op bewaringsomstandigheden, zorgt voor de voorraad wijn en adviseert klanten bij de keuze ervan. Je bent alert voor de noden van de klant. Als kelner kan je aan de slag in hotels, restaurants, banketzalen of cateringbedrijven.

Certificaat zaalverantwoordelijke

Als zaalverantwoordelijke superviseer je de werkzaamheden in de zaal en geef je operationele instructies aan de kelners en hulpkelners. Je staat in voor de werkverdeling en de controle van de uitvoering, conform de richtlijnen van de maître d’hôtel. Je neemt ook deel aan de dagelijkse bedieningswerkzaamheden, noteert en organiseert reservaties.

Tijdens de dienst sta je in voor het onthaal van de klanten, het menu- en drankenadvies, de toelichting over de samenstelling en bereidingswijze van gerechten en neem je de bestellingen. Je zorgt voor de bediening van de klanten en geeft instructies aan de keuken voor de bereidingen en afwerkingen. Je maakt de rekeningen op en behandelt klachten. Na de dienst ruim je de tafels af, schik en berg je het bedieningsmateriaal op en zorg je voor de orde en netheid in de zaal. Je neemt deel aan de voorbereiding en uitvoering van festiviteiten, banket-ten en buffetten.

Geïnteresseerd?

Schrijf je nu in!