CERTIFICAAT MEDEWERKER SLAGERIJ
Eenvoudige verkoopklare gerechten
In deze module leer je groenten en fruit wassen en schoonmaken, alsook eenvoudige soepen, sauzen, salades, gerechten en traiteurschotels bereiden volgens recept en deze opslaan in de koeling. Tijdens het leerproces is er ook aandacht voor het werken in teamverband, met oog voor hygiëne en voedselveiligheid.
Bereiding vleesproducten (charcuterie)
In deze module leer je vleesproducten klaarmaken zoals rauwe en gekookte zouterijproducten, kookworsten, vleesbroden, droge worsten, leverbereidingen, bloedbereidingen, geleibereidingen.
Eenvoudige verwerking deelstukken
In deze module leer je het vlees controleren, de karkassen en/of stukken vlees uitsnijden, uitbenen, afwerken en verdelen volgens opdracht.
Panklaar maken vers vlees
In deze module leer je vlees vermalen en vleesbereidingen maken en samenstellen volgens receptuur, alsook de visuele, geur- en temperatuurcontroles uitvoeren.
Toonbankpresentatie slagerij
In deze module leer je gerechten, slagerijproducten en (traiteur)schotels versieren en in de toonbank plaatsen, schikken en presenteren; kippen in de grill plaatsen alsook gerechten, slagerijproducten en traiteurschotels verpakken en etiketteren.
Certificaat slager-spekslager
Bestaat uit het certificaat van ‘medewerker slager’, aangevuld met de onderstaande modules.
Aankoop, verkoop en voorraadbeheer slagerij
In deze module leer je voorraad opvolgen, tekorten vaststellen en bestellingen maken, bewust omgaan met grondstoffen in relatie tot de kostprijs van de producten. Tevens leer je volledige dieren, karkassen, stukken vlees aankopen en onderhandelen in verband met de aankoopvoorwaarden, alsook het rode organenpakket sorteren.
Portioneren van vlees
In deze module leer je varkens, runderen, gevogelte, schapen, paarden, wild, exotisch vlees, konijnen… versnijden, een eerste verwerking van het vlees uitvoeren en het vlees in de koelruimte opslaan.
Specialiteiten verkoopklare gerechten
In deze module leer je soepen, sauzen, salades, gerechten en traiteurschotels met rund, varken, kalf, lam, schaap, paard, gevogelte, konijn, wild, vis… bereiden.
Daarnaast leer je halffabricaten en specialiteiten van vleesproducten klaarmaken zoals rauwe en gekookte zouterijproducten, kookworsten, vleesbroden, droge worsten, leverbereidingen, bloedbereidingen, geleibereidingen, frituursnacks, vleesproducten in glas of blik…
Verwerking deelstukken en karkassen
In deze module leer je karkassen en/of stukken vlees ontvangen, controleren, verwerken en de stukken vlees verdelen volgens hun classificatie en hun aard.
Toonbankorganisatie en -verkoop slagerij
In deze module leer je gerechten, slagerijproducten en (traiteur)schotels versieren en in de toonbank plaatsen, alsook gerechten, slagerijproducten en –specialiteiten en traiteurschotels verpakken. Daarnaast leer je ook verkopen, de bestelling van de klant opnemen, hem informeren over de herkomst van het vlees en de bereidingswijze én de voorraad opvolgen en bestellingen plaatsen.
Stage slagerij
In deze module pas je de competenties die in de voorgaande modules werden aangeleerd toe in een reële werkomgeving. Je ontvangt, controleert en verwerkt karkassen en/of stukken vlees en je verdeelt de stukken volgens hun classificatie en hun aard. Je leert ook werken in teamverband, met oog voor hygiëne en voedselveiligheid.