Opleiding Slager

Modules

CERTIFICAAT MEDEWERKER SLAGERIJ

Eenvoudige verkoopklare gerechten

In deze module leer je groenten en fruit wassen en schoonmaken, alsook eenvoudige soepen, sauzen, salades, gerechten en traiteurschotels bereiden volgens recept en deze opslaan in de koeling. Tijdens het leerproces is er ook aandacht voor het werken in teamverband, met oog voor hygiëne en voedselveiligheid.

Bereiding vleesproducten (charcuterie)

In deze module leer je vleesproducten klaarmaken zoals rauwe en gekookte zouterijproducten, kookworsten, vleesbroden, droge worsten, leverbereidingen, bloedbereidingen, geleibereidingen.

Eenvoudige verwerking deelstukken

In deze module leer je het vlees controleren, de karkassen en/of stukken vlees uitsnijden, uitbenen, afwerken en verdelen volgens opdracht.

Panklaar maken vers vlees

In deze module leer je vlees vermalen en vleesbereidingen maken en samenstellen volgens receptuur, alsook de visuele, geur- en temperatuurcontroles uitvoeren.

Toonbankpresentatie slagerij

In deze module leer je gerechten, slagerijproducten en (traiteur)schotels versieren en in de toonbank plaatsen, schikken en presenteren; kippen in de grill plaatsen alsook gerechten, slagerijproducten en traiteurschotels verpakken en etiketteren.

Certificaat slager-spekslager

Bestaat uit het certificaat van ‘medewerker slager’, aangevuld met de onderstaande modules.

Aankoop, verkoop en voorraadbeheer slagerij

In deze module leer je voorraad opvolgen, tekorten vaststellen en bestellingen maken, bewust omgaan met grondstoffen in relatie tot de kostprijs van de producten. Tevens leer je volledige dieren, karkassen, stukken vlees aankopen en onderhandelen in verband met de aankoopvoorwaarden, alsook het rode organenpakket sorteren.

Portioneren van vlees

In deze module leer je varkens, runderen, gevogelte, schapen, paarden, wild, exotisch vlees, konijnen… versnijden, een eerste verwerking van het vlees uitvoeren en het vlees in de koelruimte opslaan.

Specialiteiten verkoopklare gerechten

In deze module leer je soepen, sauzen, salades, gerechten en traiteurschotels met rund, varken, kalf, lam, schaap, paard, gevogelte, konijn, wild, vis… bereiden.
Daarnaast leer je halffabricaten en specialiteiten van vleesproducten klaarmaken zoals rauwe en gekookte zouterijproducten, kookworsten, vleesbroden, droge worsten, leverbereidingen, bloedbereidingen, geleibereidingen, frituursnacks, vleesproducten in glas of blik…

Verwerking deelstukken en karkassen

In deze module leer je karkassen en/of stukken vlees ontvangen, controleren, verwerken en de stukken vlees verdelen volgens hun classificatie en hun aard.

Toonbankorganisatie en -verkoop slagerij

In deze module leer je gerechten, slagerijproducten en (traiteur)schotels versieren en in de toonbank plaatsen, alsook gerechten, slagerijproducten en –specialiteiten en traiteurschotels verpakken. Daarnaast leer je ook verkopen, de bestelling van de klant opnemen, hem informeren over de herkomst van het vlees en de bereidingswijze én de voorraad opvolgen en bestellingen plaatsen.

Stage slagerij

In deze module pas je de competenties die in de voorgaande modules werden aangeleerd toe in een reële werkomgeving. Je ontvangt, controleert en verwerkt karkassen en/of stukken vlees en je verdeelt de stukken volgens hun classificatie en hun aard. Je leert ook werken in teamverband, met oog voor hygiëne en voedselveiligheid.

Geïnteresseerd?

Bekijk het uurrooster