Taalcursus Fins

Inhoud

Finland komt al jaren als gelukkigste land ter wereld uit de bus in het World Happiness Report van de VN. De ongerepte natuur, de gezonde werkcultuur en gelijke kansen zijn wellicht de belangrijkste troeven van dit wondermooie land dat niet louter meer als vakantieoord voor natuurliefhebbers meetelt. Steeds meer buitenlandse studenten en gezinnen kiezen voor het uitstekende onderwijs en de groene steden waar het leven rustiger is dan in onze contreien.

Het Fins is een taal met ongeveer 6 miljoen sprekers. In Finland spreken 4,9 miljoen mensen Fins als moedertaal en ruim een half miljoen mensen als tweede taal. Er bestaan ook autochtone Finstalige minderheden in Zweden, Noorwegen en Rusland. Fins is één van de weinige talen in Europa die niet tot de Indo-Europese familie behoort. Net zoals het Ests en het Hongaars, behoort het Fins tot de Fins-Oegrische taalfamilie.

De Finse taal wordt vaak als moeilijk beschouwd omdat ze helemaal niet op de ons bekende Europese talen lijkt. Toch is het Fins in vele opzichten eenvoudig: de spelling is fonetisch, de klemtoon ligt altijd op de eerste lettergreep, de woorden hebben geen geslacht en er zijn ook geen bepaalde of onbepaalde lidwoorden. Bovendien kennen de grammaticaregels weinig uitzonderingen (bijv. een zeer beperkt aantal onregelmatige werkwoorden). Daarentegen heeft het Fins veel verschillende achtervoegsels die o.a. bezit, plaats en richting aanduiden. Maar dat maakt deze mooie taal des te boeiender!

Tijdens de cursus ontdek je snel hoe de Finse omgangsvormen en gewoonten van die van ons verschillen. De gastvrije Finnen koesteren hun tradities en nodigen nieuwkomers graag uit bij hen thuis of in hun vakantiehuisje. Een mondje Fins opent al snel vele deuren in dit prachtige land van vele verrassingen.

Redenen genoeg dus om een cursus Fins te volgen. Schrijf je snel in!

Geïnteresseerd?

Bekijk het uurrooster