Taalcursus Italiaans

Initiatieven

Reis naar Italië

Naast de gewone avondschool Italiaans organiseren wij ook tal van nevenactiviteiten. Hoe kan je nu op een ontspannen manier je Italiaans oefenen en je tegelijkertijd de Italiaanse cultuur en geschiedenis eigen maken? Door je samen met andere italofielen in Italië te laten rondleiden door een Italiaanse gids, natuurlijk!

Maria, een Italiaanse archeologe, heeft onze cursisten Italiaans tijdens verschillende reizen op sleeptouw genomen doorheen Rome, Napels, Parma, Bologna en Ferrara.

De langste reis die we samen maakten was die naar Sicilië, waar velen van onze cursisten voorgoed hun hart verloren hebben. Ook wie (nog) geen Italiaans kende, werd tijdens deze onvergetelijke reizen niet aan zijn lot overgelaten. De leerkrachten Italiaans ontpopten zich als enthousiaste tolken van de Italiaanstalige gids.

Quiz

Wanneer je kiest voor een cursus Italiaans , heeft de Italiaanse microbe jou wellicht al te pakken. Je kent uiteraard la pasta, il gelato en il caffè en je hebt misschien al de belangrijkste trekpleisters bezocht. Maar hoe ver reikt jouw kennis over de rood-wit-groene laars? Weet je bijvoorbeeld wie de huidige president is van Italië? Kan jij de winnaar opnoemen van de laatste editie van de Giro d’Italia? Of weet je nog welke stad getroffen werd door een grote aardbeving in 2009? Al deze vragen, en nog zoveel meer, kregen de deelnemers voorgeschoteld tijdens onze Italiaanse quiz. Met een hapje en een drankje hebben we er een gezellige, leuke én interessante avond van gemaakt.

Italiaanse avond

Een heuse Italiaanse avond staat ook op het programma. De bedoeling is om gezellig samen te zijn met alle italofielen en te genieten van al het lekkers wat Italië te bieden heeft: vino, pasta, dolci e caffè. De Italiaanse klassiekers van Umberto Tozzi, Gianna Nannini, Eros Ramazotti en Laura Pausini zorgen ervoor dat we ons die avond heel even in Italië wanen.

Olijfoliedegustatie

Italië staat uiteraard ook bekend voor haar uitstekende olijfolie. Het is onmogelijk om Italië te bezoeken zonder één olijfboom te zien. Maar er zijn zoveel verschillende types olie op de markt, dat we door de bomen het bos soms niet meer zien. Tijdens een blinde degustatie leerden we de verschillende olijfolies te onderscheiden en kregen we nuttige tips mee om kwaliteitsvolle olijfolie te herkennen. We proefden ook enkele heerlijke Italiaanse antipasti.

Uitstap naar Waterschei

Italië en België zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. De Belgische steenkoolmijnen waren in de vorige eeuw een belangrijke aantrekkingspool voor Italiaanse mannen die op zoek waren naar werk. Vaak verhuisden volledige gezinnen naar België en bouwden ze hier een nieuw leven op. Wij zijn een kijkje gaan nemen in de steenkoolmijn van Waterschei en werden op sleeptouw genomen door de joviale italo-belga Fabio, zelf ook ex-mijnwerker. Na deze boeiende rondleiding, werden we getrakteerd op een lekkere pasta, bereid door een Italiaanse nonna uit de streek.

Lezingen

We organiseren ook vaak lezingen over uiteenlopende onderwerpen. In de week van de smaak, bijvoorbeeld, hadden we Herman Cole te gast, Italiëkenner bij uitstek en ereburger van de Italiaanse stad Lucca. Hij kwam ons met veel enthousiasme vertellen over de rijke Italiaanse gastronomie. Een hapje en een drankje maakten deze avond volledig af. Ook het land zelf komt af en toe aan bod. Marc Vandenbon, de auteur van het boek “Innemend Italië”, nam ons mee op een virtuele reis door “il Belpaese”.

Rondleidingen

Door de eeuwen heen zijn onze Belgische steden beïnvloed geweest door de Italiaanse kunst en architectuur. Elk jaar trekken we er een avond op uit naar Gent, Brugge of Brussel om samen een wandeling te maken met een Italiaanstalige gids. Onze cursisten zijn vaak verwonderd hoeveel ze van zo’n gidsbeurt begrijpen na amper één jaar Italiaanse les!

Italiaanse kookworkshop

Cristina, een rasechte Italiaanse, heeft de laatste jaren verschillende keren ‘una cena all’italiana’ voor ons georganiseerd. Samen koken, eten en de hele avond Italiaans praten! Che buono!

Concerten

Het Italiaans is de taal van de muziek, dus een concert nu en dan mag zeker niet ontbreken in onze waaier aan activiteiten. De Italiaanse folkgroep Bella Ciao heeft ons een hele avond ondergedompeld in de folkmuziek. Achter elk nummer zat een eigen verhaal dat telkens werd gekaderd binnen de Italiaanse geschiedenis en cultuur. Een leerrijke en amusante avond!

Opera

Wie denkt aan Italië, denkt meteen aan de opera… en terecht! Zo gingen we in het Gentse operagebouw al kijken naar de opera Otello van Giuseppe Verdi, die voor het eerst werd opgevoerd in de Scala van Milaan in 1887. Een onvergetelijke avond!

Bezoek aan de Italiaanse boekhandel ‘Piola Libri’ in Brussel

Een terrasje in Italië onder een stralende zon, met een lekker glas wijn in de hand en een bord vol lekkers tijdens de Italiaanse aperitivo. Wij waanden ons ook nel Belpaese toen we in de watten gelegd werden door Jacopo en zijn companen tijdens een heerlijke degustatie met onder meer prosciutto di Parma, parmigiano, pecorino en fontina d’Aosta! Nadien kreeg iedereen de mogelijkheid om de aanpalende boekhandel naar hartenlust te verkennen. De verkoopster stond ons bij met raad en daad zodat niemand met lege handen naar huis ging. Leesvoer aangepast aan il proprio gusto!

Geïnteresseerd?

Bekijk het uurrooster