Taalcursus Latijn

Modules

1ste jaar – Breakthrough

In deze cursus krijg je de beginselen van de Latijnse taal onder de knie. Indien je nog nooit Latijn hebt gevolgd, is deze cursus iets voor jou.

Wekelijks staat één thema centraal. Aan de hand van dit thema leer je op welke manier het Latijn en de Romeinse maatschappij een directe invloed hebben gehad op onze cultuur: “Waar komen de benamingen van de dagen, maanden, planeten, sterrenbeelden, dieren en planten vandaan? Wie waren de inspiratiebronnen van onze bekende Europese schrijvers, kunstenaars en muzikanten? Welke retorische regels gebruiken politici en advocaten en van wie hebben ze hun trucjes geleerd? …”

Je start in deze cursus vanaf nul en bouwt jouw kennis van de Latijnse taal langzaam op. Op die manier krijg je de taalkundige principes van Latijn onder de knie. Je leert waarom het Latijn een flecterende taal is en hoe je de werkwoorden en naamwoorden correct kan determineren. Onder het gezegde repetitio est mater studiorum (Herhaling is de moeder van de studie) maak je oefeningen op de basisspraakkunst en leer je eenvoudige teksten vertalen. Bij elke les wordt het basisvocabularium uitgebreid.

De cursus is zodanig opgesteld dat je de leerstof stap voor stap leert beheersen, we herhalen voldoende zodat iedereen elke les opnieuw kan inpikken, een grondige studie thuis is dus niet nodig. In de eerste plaats is het de bedoeling dat je als cursist op een ontspannen manier heel wat nieuwe dingen bijleert.

2de jaar – Waystage

Heb je al een inleidend jaar van de opleiding Latijn achter de rug en ben je nog steeds gebeten door de teksten en de cultuur van de oudheid? Heb je in het verleden al Latijn gevolgd en heb je heimwee naar die lessen, waarin de grote Romeinse auteurs en de liefde voor het Latijn centraal stonden? Mis je het om een taal te analyseren en de etymologie van woorden te zoeken? Ben je van mening dat opgedane kennis je moet verrijken? Dan ben je bij deze cursus aan het juiste adres.

In de cursus Latijn (2) werk je rond enkele kerngebeurtenissen die een invloed hebben gehad op het verloop van de Romeinse geschiedenis. Je krijgt inzicht in de Romeinse maatschappij die gekenmerkt wordt door intrige, manipulatie en decadentie, maar evenzeer tot de verbeelding spreekt door een bijzonder rijke culturele erfenis. Je ontmoet wekelijks een andere auteur die je meeneemt op reis door de oudheid, die je de lieflijke schoonheid van het oude Italië laat proeven, je onderdompelt in een maatschappij die rijk was aan prachtige verhalen en je met een gevoel van verbazing achterlaat.

Zoals je meter per meter de Romeinse wereld verkent, leer je stap voor stap de Latijnse grammatica beheersen. Je herhaalt de basisspraakkunst en bouwt je grammaticale kennis hierna langzaam op. Omdat we alle leerstof herhalen vanaf het begin is deze cursus geschikt voor iedereen met een minimum aan Latijnse kennis, zelfs al heb je al decennialang geen Latijnse letter meer gelezen.

Aan het einde van de cursus heb je een zicht op de belangrijkste gebeurtenissen die de geschiedenis van het Romeinse Rijk bepaalden en kan je deze plaatsen in een breder maatschappijbeeld. Je bent in staat eenvoudige Latijnse zinnen mét bijzinnen te vertalen. Je hebt een zicht op de belangrijkste Latijnse auteurs die het voortleven van deze taal mee vorm hebben gegeven.

Geïnteresseerd?

Bekijk het uurrooster