Cursus Luxemburgs

Video’s

Video transcriptie CVO Pro meets UNIZO

Voice-over: Luc willems, Belgisch adjunct-secretaris generaal van de Benelux unie, kijkt toe hoe de vlag van Luxemburg nu ook in Aalst wappert. CVO Handelsschool zal vanaf dit schooljaar de taal aanleren aan wie dat wil. Een goede zaak vindt hij.

Luc Willems: Luxemburg is een buurland van België. Er zijn heel wat handelsrelaties die er zijn tussen Luxemburg en België, historische relaties. Er zijn ook een aantal Aalsterse ondernemingen die ook in Brussel en Luxemburg een vestiging hebben. Er zijn mensen die in Aalst wonen die in de week in Luxemburg werken dus er is wel heel wat heen en weer dat men beweegt tussen Aalst, onze regio hier, en Luxemburg. Ik denk dat, wanneer de Handelsschool zo’n aanbod heeft op het vlak van vreemde talen, is het bijna ondenkbaar dat het luxemburgs er niet bij hoort dus ik vind het fantastisch dat dit initiatief genomen wordt.

Voice-over: Ook directeur Stany Meskens was meteen voor het idee gewonnen. Het Centrum had al het grootste talenaanbod in Vlaanderen en zal nu als enige in de streek ook het Luxemburgs aanbieden.

Stany Meskens: Luc heeft zich onmiddellijk daarvoor geëngageerd, heeft daarvoor contacten gelegd met de ambassade en alle bevoegde diensten, heeft ons in kennis gesteld van het feit dat er nogal wat Aalsterse firma’s zijn die in Luxemburg actief zijn en dat er heel wat mensen zijn die de nood voelen om Luxemburgs te leren. Ik ben er dan ook van overtuigd gezien de successen van de vorige talen dat ook het Luxemburgs vanaf volgend jaar op een succesvolle manier in ons centrum zal kunnen georganiseerd worden.

Voice-over: 300 kilometer verder, in Luxemburg, vinden ze het trouwens ook een eer dat hun taal in Aalst zal aangeleerd worden. De taal, met Duitse en Franse invloeden, is ook aan een revival bezig. Het is dus het ideale moment om de taal aan te leren.

Luc Willems: Om te beginnen zijn er de mensen die nu al werken in Luxemburg, die waarschijnlijk zeggen: “Op deze wijze kan ik toch een aantal noties Luxemburgs oppikken in een goed georganiseerd kader”. Daarnaast zijn er ook de mensen die misschien kijken naar de Luxemburgse markt. Het is een zeer interessante arbeidsmarkt met goede verloningen, economische groei, interessante bedrijven,… Misschien, met dat Luxemburgs in de achterzak, kan men uiteindelijk toch in Luxemburg sterker aan de bak komen. 45% van de bedrijven daar vragen ook kennis van het Luxemburgs en dan denk ik gewoon puur het leren kennen van andere culturen dus ik denk dat daar toch ook wel een interesse is bij mensen die graag vreemde talen leren en op die manier toch toegang krijgen tot die cultuur dus ik denk dat er voldoende redenen zijn om de cursus toch te volgen hier in Aalst.

Vragen of meer informatie?

Contacteer ons