Taalcursus Luxemburgs

Inhoud

Met de cursus Luxemburgs wil CVO PRO nog een Europese taal toevoegen aan haar reeds ruime talenaanbod. Deze taal wordt onterecht vaak over het hoofd gezien. De erkenning als officiële taal gebeurde dan ook maar zo’n dertig jaar geleden.

Het Groothertogdom Luxemburg is niet alleen onze naaste buur, met verwantschap tussen de vorstelijke huizen, maar vormt sinds 1944 samen met ons land en Nederland de Benelux Unie. Samen met de vertegenwoordigers van deze Unie willen we dan ook werk maken van het promoten van deze unieke taal.

Het Luxemburgs of Letzeburgs is een West-Germaanse taal (Moezelfrankisch) en wordt door ongeveer 300.000 personen gesproken. Vooral in het Groothertogdom Luxemburg, maar ook rond Arlon en Sankt-Vith (België), in een deel van Lotharingen en rond Thionville (Frankrijk) en rond Bitburg (Duitsland).

In het Groothertogdom Luxemburg wordt de taal nog gebruikt als algemene omgangstaal, maar buiten Luxemburg is de taal enkel bij de oudere generatie nog in onderling gebruik.

Oorspronkelijk werd het Luxemburgs beschouwd als een Duits dialect. Omwille van de nare herinneringen aan de Duitse bezetting in WO II werd door de Luxemburgers een erkenning als officiële taal ingediend en ook verkregen op 24 februari 1984. De schrijfwijze werd na de oorlog verfranst hoewel die taalhistorisch bij het Duits zou moeten aanleunen.

Volgend cursusjaar Luxemburgs leren? Reserveer vandaag nog je plaatsje.

Vragen of meer informatie?

Contacteer ons