Taalcursus Oekraïens

Inhoud

Привіт!

Hallo!

Oekraïne is het grootste land van Europa. Het staat synoniem voor gastvrijheid, oprechte, warme en hardwerkende mensen, een heerlijke keuken (denk aan de beroemde rode bietensoep borsjtsj) en een glorieuze geschiedenis.  De hoofdstad Kyiv en de stad Lviv (het kleine Parijs) zijn echte pareltjes. Ook de geborduurde kleding en beschilderde paaseieren zijn iconen van het land.

Daarnaast biedt Oekraïne prachtige natuur, een rijke cultuur, melodische poëzie en het grootste aantal volksliedjes.  ‘Заповіт’ (‘Het testament’) van de wereldberoemde Oekraïense dichter Taras Shevchenko is vertaald in meer dan 150 talen en ook ‘Щедрик’ (‘Zang Van De Klokken’) is wereldwijd bekend.

Oekraïne is ook het vaderland van voetballer Andrij Shevchenko en boks-wereldkampioenen de broers Klychko en Usyk.

Sinds enkele jaren is Oekraïne kandidaat voor toetreding tot de EU. Het land deelt Europese waarden en wil zich integreren in Europa.

Ongeveer 40 miljoen mensen wereldwijd spreken momenteel Oekraïens. Sinds het begin van de oorlog zijn miljoenen mensen begonnen met het leren van de Oekraïense taal, uit solidariteit met het land en uit interesse voor de Oekraïense cultuur. Deze taal is bovendien een sleutel tot het begrijpen van andere Slavische talen zoals Pools, Tsjechisch en Servisch.

Ook in België wonen veel Oekraïners. Misschien zijn zij jouw collega’s of vrienden, of misschien heb je een relatie met iemand uit Oekraïne. Misschien help je Oekraïners in deze moeilijke periode of wil je in de toekomst het land bezoeken. Het is dan altijd fijn om Oekraïens te kunnen spreken.

Oekraïens is fonetisch eenvoudig: Oekraïners lezen zoals ze schrijven. Er zijn enkele uitzonderingen, maar veel minder dan in andere Slavische talen. Het alfabet is cyrillisch, maar uit ervaring blijkt dat cursisten al na enkele lessen vlot Oekraïens kunnen lezen. Ook de uitspraak is vrij gemakkelijk voor anderstaligen.

Dus waar wacht je nog op? Laat je in ons centrum onderdompelen in een bad van Oekraïense taal en cultuur. De focus ligt op communicatie; zelfs na de eerste les spreek je al een paar zinnetjes Oekraïens. Het cursusmateriaal is kleurrijk, met veel afbeeldingen, wat het gemakkelijker maakt om de leerstof op te nemen en te onthouden.

Schrijf je in voor onze cursus en wij zullen je deze melodische taal op een leuke manier aanleren.

Wij wachten op jou. Tot ziens in de cursus!

Geïnteresseerd?

Bekijk het uurrooster