Cursus Slowaaks

Video’s

Video transcriptie Start cursus Slowaaks op 14 oktober 2016

Ambassadeur van Slowakije spreekt Nederlands

Voice-over: De ambassadeur van Slowakije is duidelijk in zijn nopjes. Vandaag bezoekt hij de cursus Slowaaks op CVO Handelsschool Aalst.

Korte demonstratie van een les

Voice-over: En dat klinkt dus zo. Niet gemakkelijk, de ambassadeur komt de dappere cursisten aanmoedigen.

Stany Meskens: Tsjecho-Slowakije is het moederland en sinds een aantal jaar bieden wij Tsjechisch aan in contractonderwijs en sinds dit jaar ook als unieke cursus in het reguliere onderwijs, erkend door het departement Onderwijs van de Vlaamse gemeenschap. Ik vond persoonlijk dat Slowaaks niet kon achterblijven dat de 2 naties, de twee huidige naties, op een volwaardige manier aan bod dienden te komen en dat is eigenlijk de basis geweest om Slowaaks in ons curriculum op te nemen.

Korte demonstratie van een les.

Voice-over: Met een paar Slowaakse woorden is het ijs meteen gebroken. De ambassadeur vertelt honderduit. Je merkt in alles de liefde voor zijn land en de taal.

Ambassadeur Stanislav Vallo: Ik heb tegen de cursisten gezegd dat ze een schitterende keuze hebben gemaakt. Want u moet weten, en het is niet alleen ik die dat zegt volgens taalkundigen is het “Slowaaks” de basistaal voor alle andere Slavische talen. Wie Russisch, Bulgaars, Kroatisch of Servisch wil leren, moet starten met het Slowaaks. Dan zal al de rest veel makkelijker gaan.

Voice-over: Misschien wel maar echt eenvoudig klinkt het toch niet.

Martin Andor: Misschien is de uitspraak in het begin het moeilijkste. We hebben hier al een paar oefeningen gedaan en soms gaat het goed en soms is het wat moeilijker. Je moet een beetje met je mond oefenen en dat is niet altijd even makkelijk. Maar ja, langzaam maar zeker lukt het.

Voice-over: Dat hoopt Christophe ook want hij wil de taal zo snel mogelijk begrijpen en spreken. Hij is enorm tevreden dat er toch één centrum is in Vlaanderen dat Slowaaks aanbiedt.

Christophe: Ik ben een paar weken geleden getrouwd in Slowakije. Mijn vrouw is Slowaaks.Ik ken haar al een paar jaar want ze woont hier al een paar jaar. Ik heb nooit de tijd gehad om Slowaaks te leren. Toen we getrouwd zijn hebben we met elkaar de afspraak gemaakt van onze kinderen tweetalig te opvoeden. Nederlands en Slowaaks. En ik wil natuurlijk niet in de situatie komen dat dat kind iets zegt tegen zijn of haar moeder en dat ze dat niet verstaat, dus vandaar.

Voice-over: Qua motivatie kan dat tellen en er wacht ook een bezoek op de Slowaakse ambassade.

Stany Meskens: Hij heeft de studenten op een prima manier weten te motiveren en als start van deze cursus is dat ideaal zodanig dat zij nu vol overtuiging de cursus Slowaaks in ons centrum kunnen aanvatten.

Voice-over: De slotwoorden die zijn voor de ambassadeur zelf.

Ambassadeur: Ik ben heel erg tevreden. Dankjewel aan deze school en aan Aalst.Voor mij zijn het hier allemaal echte schatten in Aalst en België  

Geïnteresseerd?

Bekijk het uurrooster