Opleiding Lassen

Modules

Certificaat gassmeltlasser

Basis Metaal

Samen met het handmatig uitvoeren van bewerkingen op verschillende materialen leg je tijdens de avondschool lassen de basis voor het bedienen van machines en kiezen van het juiste snijgereedschap. Je leert verantwoorde werkmethodes gebruiken en krijgt informatie aangereikt over kwaliteitseisen.

Basis Lassen

Je leert de beginselen van de meest voorkomende las- en soldeerprocessen. Het is de bedoeling dat je ervaart dat lassen een verbindingstechniek is waarbij de beheersing van het smelt-bad een grote handvaardigheid vraagt.

Gassmeltplaat –en buislassen A/B

Deze cursus richt zich tot iedereen die wil leren lassen, zowel voor professionele doeleinden als uit persoonlijke interesse. Gassmeltlassen (of ook autogeenlassen genoemd) is de aange-wezen starterscursus voor iedereen die nog nooit gelast heeft.

En het is zeker de ideale basis voor elke beginnende TIG-lasser. In dit lasproces kan je heel goed volgen wat er gebeurt: je ziet duidelijk hoe het staal opwarmt, smelt, vervormt, rekt en krimpt. Dankzij de flexibiliteit van het proces en de hanteerbare apparatuur die je overal kan gebruiken, wordt dit soort lassen nog op ruime schaal toegepast in de installatie- en onder-houdssector voor reparatielassen en montageopdrachten, op moeilijk bereikbare plaatsen en voor het lassen van pijpleidingen.

In de vervolgmodule leer je buizen lassen in alle standen, beginnend in een draaiende positie en eindigend in een vaste positie waarbij je de buis niet meer mag draaien.

Certificaat BMBE-lasser

BMBE lassen (booglassen met beklede elektroden) of elektrodelassen wordt in vele sectoren toegepast. Het grote voordeel van dit lasproces is dat het overal kan worden toegepast, zowel binnen als buiten.

Een BMBE-lastoestel is vrij goedkoop in aankoop, wat de cursus direct interessant maakt voor elke doe-het-zelver. Met BMBE-lassen kan je gaan van een eenvoudig steuntje tot een vol-waardig tuinhek.

Certificaat MIG/MAG-lasser

MIG–MAG lassen (of halfautomaat lassen) is een lasproces dat geweldig in opmars is. Het wordt gebruikt in alle sectoren en nog het meest in de staalconstructie en carrosserie. Maar ook de doe-het-zelver blijft van harte welkom!

MIG-MAG lassen wordt dikwijls omschreven als het gemakkelijkste lasproces, maar niets is minder waar. Je moet met heel veel factoren rekening houden en dit maakt het soms complex: de plaatdikte, de draaddikte, de draadsnelheid, de lassnelheid, de spanning…

Maar geen nood, onze vakbekwame leerkrachten met een ruime praktijkervaring leren je de echte knepen van het vak!

Certificaat TIG-lasser

TIG-lassen is als lasproces geweldig populair. Het wordt volop toegepast in de voedingsindustrie, petrochemie, staalmeubelmakerij,…

Met een TIG leer je hoeknaden, platen en buizen lassen in staal, aluminium en RVS en dit vanuit verschillende lasposities. In deze opleiding besteden we ook aandacht aan het voorbereiden en het samenstellen van kleine constructies zoals drukvaatjes, een vliegtuigje en zelfs een voetbal!

Geïnteresseerd?

Schrijf je nu in!