Opleiding Chocolatier

Modules

Chocoladebewerker

De opleiding chocoladebewerker omvat in totaal 440 lestijden en wordt bekrachtigd met het certificaat chocoladebewerker.
Cursisten kunnen de meest uiteenlopende beweegredenen hebben om de opleiding aan te vatten, gaande van een louter persoonlijk ontwikkeling tot en met de intentie om in het beroep te stappen, zich in bepaalde beroepsbekwaamheden te vervolmaken of een eigen zaak te starten.
De opleiding zal steeds vorm krijgen vanuit een professionele benadering. Dit houdt in dat elke cursist dezelfde competenties dient te bereiken en hetzelfde afspraken-kader dient na te leven.

Eenvoudige chocoladeproducten (80 lestijden)

In deze module verwerft de cursist technieken chocoladebewerking om eenvoudige chocoladeproducten zoals chocoladetruffels, studentenhaver, orangettes, met chocolade geënrobeerde producten te bereiden, te verwerken, af te werken, te bewaren en te verpakken, rekening houdend met de vereisten op het gebied van netheid en hygiëne.

Dessertkoekjes (80 lestijden)

In deze module leert men dessertkoekjes bereiden, bakken, verwerken, afwerken, bewaren en verpakken, rekening houdend met de vereisten op het gebied van netheid en hygiëne.

Voorbeelden dessertkoekjes: kersenmoppen, washingtons, bokkenpootjes, spritsen, palets de dames, goudse moppen,….

Pralines (80 lestijden)

Deze module kan je volgen als de module eenvoudige chocoladeproducten succesvol is afgewerkt.
Men leert pralines bereiden, verwerken, afwerken, bewaren en verpakken, rekening houdend met de vereisten op het gebied van netheid en hygiëne.

Voorbeelden pralines: likeurpralines, likeurkogels, pralines met harde noga-snobinetten, snijpralines, ganache,…

Chocoladestukken (80 lestijden)

Deze module kan je volgen als de module eenvoudige chocoladeproducten succesvol is afgewerkt
Je leert chocoladestukken bereiden, verwerken en afwerken. Hij leert tevens composities maken, bewaren en verpakken. Hij houdt hierbij rekening met de vereisten op het gebied van netheid en hygiëne.

Voorbeelden chocoladestukken: verschillende decorstukken volgens thema; valentijn, halloween, lente, winter, kerst, moederdag,…

Verkoop (banket)bakkerij- en aanverwante producten (40 lestijden)

In deze module leert men de afgewerkte bakkerij- en aanverwante producten uitstallen, bewaren en verpakken, de klanten informeren en de producten verkopen. Onder “bakkerij- en aanverwante producten” wordt hier verstaan: producten uit de bakkerij en banketbakkerij, chocolade-, suiker-, marsepein- en ijsproducten.

Deze module kan pas gevolgd worden als de cursist reeds 160 lestijden gevolgd heeft in de cluster bakkerijopleidingen.

Organisatie (banket)bakkerij en aanverwant (80 lestijden)

In deze module leert men de voorraad opvolgen en beheren, de productie plannen en bestellingen plaatsen, goederen ontvangen en de levering controleren, de financiële en administratieve gegevens opvolgen, alsook vaktechnieken, hygiëne en voedselveiligheid opvolgen.

Deze module kan pas gevolgd worden als de cursist reeds 160 lestijden gevolgd heeft in de cluster bakkerijopleidingen.

Geïnteresseerd?

Bekijk het uurrooster