Wijncursus

Docenten

Docent algemene wijnkennis

Stéphanie Maksoud

“Actief zijnde in de farmaceutische industrie heb ik altijd al een enorme passie gehad voor wetenschappen en gezondheid. De stap naar een wijnopleiding was voor mensen die me doorgaans als nieuwsgierige levensgenieter percipiëren dan ook geen verassing. Wijn is het resultaat van verschillende wetenschappen die samenkomen. Van de complexe bodemleer tot de chemische fermentatieprocessen, het is een intrigerende, boeiende en eindeloze studie. Maar wijn is ook zoveel meer dan dat. Het brengt je op plaatsen die niet voor niets behoren tot de mooiste plekjes ter wereld. Een goed glas wijn houdt een socratisch gesprek gaande, vormt de grootste gemene deler van de gepassioneerde wijn-amateur en brengt mensen (onverwacht) samen . Een aantal jaren geleden is mijn wijn-avontuur begonnen. Wat ooit is gestart als ‘ik wil wel iets meer weten over wijn’, is al snel uit de hand gelopen. De ‘zin in meer’ drijft me naar een studie en interesse die ik letterlijk en figuurlijk tracht te voeden. Ondertussen mag ik me tot wijnkenner, sommelier en sinds mijn afstuderen aan de Université du Vin tot sommelier-conseil benoemen. Het is een plezier om mijn kennis maar vooral mijn passie te kunnen delen met mijn medemens. Een gezonde afwisseling van theorie met degustatie-praktijk legt een mooie basis voor een eerste stap in de wijnwereld.”

Docent wereldwijnen en algemene wijnkennis

Kerim Helaut

Als zoon van een maître d’hôtel heb ik mijn passie voor de goede smaak en de bijpassende wijn letterlijk met de paplepel binnengekregen. ‘Goede wijn behoeft geen krans’, zo luidt het spreekwoord. Maar een ‘goede maaltijd behoeft wel goede wijn’, zo zei mijn vader altijd. En hoe kies je die ‘goede wijn’?

Door veel te proeven. En opnieuw te proeven. En te vergelijken. En opnieuw te vergelijken. Alleen op die manier bouw je een documentatiecentrum van ‘goede wijnen’ op. En als je dat op frequente basis doet, vormt zich automatisch een rode draad. Wijnen uit bepaalde regio’s die hetzelfde smaken. Typiciteiten die je enkel terugvindt bij bepaalde druivensoorten. Temperaturen en bewaringsomstandigheden die de smaak beïnvloeden.

In de opleiding wijnkenner begeleid ik je graag als docent op deze wonderlijke wijnreis. Samen ontdekken we de typische geuren en smaken van druivensoorten wijnregio’s. We proberen patronen te ontwaren en verschillen vast te stellen. Iedereen gaat op zoek naar zijn eigen smaakprofiel en ontdekt ook welke profielen passen bij welke gelegenheid of maaltijd.

Na de vier modules die de opleiding besteedt aan deze wijnreis, krijg je het getuigschrift ‘wijnkenner’ waardoor je de reis verder alleen kan bepalen. Want in feite is de wijnwereld constant in beweging en houdt het avontuur nooit op. Dat maakt het net zo boeiend.

Geïnteresseerd?

Schrijf je nu in!