Algemene wijnkennis
De module algemene wijnkennis bestaat uit vier delen die in een logische volgorde op elkaar zijn afgestemd in functie van de ‘beleving van wijn’:
wijn maken
We ontdekken het magische productieproces van de godendrank, van de bloesem en de druif in de wijngaard tot in je glas.
wijn kopen
Zolang de wijn in de fles zit, weet je natuurlijk niet hoe die smaakt. Of toch? We ontdekken wat je zoal kan afleiden van een wijnetiket en hoe je de beste wijn kiest voor elke gelegenheid.
wijn bewaren
Sommige wijnen drink je meteen. Andere wijnen laat je best eventjes liggen. Zeldzame wijnen spijzen je bankrekening. En van nog andere wijnen had je gewenst dat je ze nooit had geopend. Nog leuker is de kennis die je toelaat dat allemaal op voorhand in te schatten.
wijn proeven
Het is zover. Het grote moment is aangebroken. De fles wordt ontkurkt. Waar moet je op letten? Of net niet? Is dit een ‘heel speciale smaak’ in de wijn? Of gewoon een ordinaire fout van de wijnmaker? Je leert het in het laatste deel van deze module ‘basiskennis’.
Elk deel van de module komt in meer of mindere mate elke les aan bod. Het is dus niet zo dat we deze delen chronologisch op elkaar laten volgen. Op het einde van de module vormt zich wel een totaalbeeld.
Elke les degusteren we een zes- à achttal wijnen. De wijnen zijn het ‘beeldmateriaal’ en de ‘kapstokken’ van de cursus. Aan de hand van de wijnen bespreken we thema’s die in de geschreven cursus aan bod komen. Aangezien iedereen een andere neus heeft, ligt de klemtoon eerder op het ontdekken en onderzoeken.
In de cursus komen regelmatig (onderzoeks)vragen aan bod. Deze taken en onderzoeksvragen in de cursus zijn vrijblijvend en kunnen zowel tijdens als naast de cursus behandeld worden.
Franse wijnen
Deze module kan je volgen nadat je ‘algemene wijnkennis’ met succes hebt voltooid.
Komen o.a. aan bod: de verschillende wijngebieden in Frankrijk met hun regio’s en eigen-schappen, wijn serveren, een wijnvoorraad beheren, professioneel wijnproeven.
Wijndegustatie wereldwijnen
Deze module kan je volgen nadat je ‘algemene wijnkennis’ met succes hebt voltooid.
We behandelen de volgende thema’s: de verschillende wijngebieden buiten Frankrijk en hun eigenschappen, wijn serveren, een wijnvoorraad beheren, professioneel wijnproeven.
Wijn en gastronomie
Deze module kan je volgen nadat je ‘ degustatie Franse wijn’ met succes hebt voltooid.
De nadruk ligt hier op: een wijnkaart samenstellen in functie van de spijskaart, een wijn aan een gerecht koppelen (bij een gerecht, bij kaas, bij een dessert), bij een gerecht verschillende wijnsoorten degusteren, de wijnen bij het gerecht op een professionele manier beoordelen.
Masterclass wijn
Wil jij je graag verder verdiepen en nog meer ontdekken over wijn en wijnbeleving? Dan kun je inschrijven voor een unieke wijnkennis-ervaring: de “wijn-masterclasses”.
Deze masterclasses zijn bedoeld voor de gevorderde cursisten, d.w.z.: mensen die bij ons het wijnkennistraject hebben doorlopen of geïnteresseerden die op dat niveau zitten. Deze lessen organiseren wij 1 keer per maand, gespreid over het hele schooljaar (10 lessen, telkens op donderdag). Elke les op zich is een belevenis want er komen telkens sprekers uit binnen- en
buitenland met elk hun eigen specialiteit. Zij zorgen voor een boeiende avond met zeer ge-richte vakkennis en uiteraard aangevuld met unieke wijnsoorten.
In vorige edities hadden we bijvoorbeeld al experten te gast op volgende vlakken: Belgische wijn, fouten in de wijn, Oost-Europeese wijn, combinatie wijn en eten, enz. Ook bezoeken we de grootste professionele wijnbeurs ter wereld en werken wij een driedaagse wijnreis uit voor diegenen die graag onder gelijkgezinden een extra toffe ervaring willen meemaken.