Taalcursus Russisch

Modules

1ste jaar – Breakthrough

Dit is het basisniveau van de opleiding Russisch waarvoor er geen voorkennis vereist is.

Eerst en vooral gaan we aan de slag met het Russische alfabet, dat 31 letters en 2 leestekens kent. In de eerste lessen leren we de letters te schrijven en de woorden te lezen met aandacht voor de uitspraak en de klemtoon die in het Russisch echt belangrijk zijn.

Nieuwe woorden en uitdrukkingen leren we met behulp van korte dialogen die je in alledaagse situaties kan gebruiken. Op het einde van de module kan je in het Russisch bv. jezelf voorstellen en over je gezin vertellen, de weg vragen, een gesprek voeren met een douanebeambte, een korte contactadvertentie schrijven, gegevens op een formulier invullen enz.

Je maakt kennis met de naamvallen en kan werkwoorden vervoegen in twee tijden. Je leert dat de Russen geen lidwoorden gebruiken en dat het werkwoord “zijn” in de tegenwoordige tijd ontbreekt, dat de Russen 3 namen hebben en dat ze tegen een onbekende persoon altijd ‘U’ en geen ‘jij’ zeggen.

Ook de Russische cultuur komt tijdens de lessen aan bod. We spreken over de Russische feesten en tradities, maken kennis met samovar en enkele bekende bezienswaardigheden.

Heb jij er ook zoveel zin in? Schrijf je dan snel in!

Do svidanija!

2de jaar – Waystage 1

Voor dit niveau van de opleiding Russisch moeten cursisten een certificaat van het 1ste jaar (Breakthrough) behaald hebben of slagen voor een toelatingsproef.

De opgebouwde kennis van het 1ste jaar wordt in het 2de jaar grondig herhaald en de vaardigheden worden verder uitgebreid.

Je leert over het weer, reizen en feesten te spreken, een telefoongesprek met een vriend te voeren of een brief naar een kennis te schrijven. Je kan in het restaurant in Moskou borsjtsj of pelmeni bestellen, tickets aan de kassa van het Bolsjojtheater kopen of een programma in een Russische tv-gids opzoeken.

Je komt te weten wat kvas betekent, en hoe belangijrk voor de Russen datsja’s zijn.

Op het einde van deze module ken je alle naamvallen van de zelfstandige en persoonlijke naamwoorden, maak je kennis met de aspecten en de trappen van vergelijking en nog veel meer!

Do vstrechi!

3de jaar – Waystage 2

Dit is de laatste module van de Richtgraad 1.

Voor dit niveau moeten cursisten een certificaat van het 2de jaar (Waystage 1) behaald hebben of slagen voor een toelatingsproef.

De kennis van de woordenschat en grammatica wordt verder uitgediept aan de hand van communicatief lesmateriaal. We leren de courante uitdrukkingen die je kan gebruiken in alledaagse situaties, bv. een afspraak maken, aankopen doen en kleren beschrijven, op consultatie gaan bij de dokter, met de trein reizen, over je werk en vrije tijd praten enz.

Ook andere vaardigheden worden uitgebreid: je kan eenvoudige brieven en mededelingen schrijven; de belangrijkste zaken van een (telefoon-) gesprek begrijpen, korte teksten en eenvoudige krantartikels lezen, informatie zoeken in advertenties en dienstregelingen.

Je leert iets over de Russische gastvrijheid en komt te weten waarom Zolotoje Koltso Rossii (De Gouden Ring van Rusland) zo populair is bij de buitenlandse toeristen.

Dobro pozjalovatj!

4de jaar – Treshold 1

Dit is het 1ste jaar van richtgraad 2 die in totaal uit 4 niveaus bestaat. Om in te stappen moet je een certificaat van Waystage 2 (het 3de jaar) hebben of je kennis kunnen bewijzen aan de hand van de toelatingsproef.

Jouw basiskennis van de woordenschat en grammatica wordt verder uitgebreid zodat je je in de meeste alledaagse situaties kan redden.

We herhalen bepaalde aspecten die al in de 1ste richtgraad aan bod kwamen. Zo werken we verder met de werkwoorden van beweging en de aspecten van werkwoorden zodat je bv. op een correcte manier over je vakantie kan vertellen, een hotel reserveren of over je hobby’s praten.

Maar ook nieuwe begrippen worden behandeld. Zo maken we kennis met de deelwoorden die erg vaak in de Russische pers worden gebruikt en lezen we actuele krantenartikels.

Je leert zowel mondeling als schriftelijk iemand uit te nodigen, te feliciteren, een afspraak te maken, te weigeren of af te zeggen.

We verdiepen ons verder in de Russische tradities en gewoontes. Je leert iets over de grootste Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot en komt te weten dat de Wolga de langste rivier in Europa is.

Увидимся в сентябре!

5de jaar – Treshold 2

Om in te stappen moet je een certificaat van Threshold 1 (het 4de jaar) hebben of je kennis kunnen bewijzen aan de hand van de toelatingsproef.

In deze module wordt de kennis van de woordenschat en grammatica verder opgebouwd. Naast neutrale woorden leer je verschillende varianten, vormen en uitdrukkingen die in de gesproken taal worden gebruikt.

Je leert enkele Russische recepten en kan over je eetgewoonten spreken, online boodschappen doen of in een winkel iets bestellen, over je plannen spreken of iemand een advies geven, informatie bij een dokter of een apotheker vragen enz.

Je bekijkt korte reportages en beluistert bekende Russische liedjes, leest authentieke teksten en correspondeert in officiёle en privésituaties.

We gaan op een verkenningsreis door Siberiё en ontdekken het kolossale Baikal – het diepste meer ter wereld.

До встречи в сентябре!

6de jaar – Treshold 3

Om met deze cursus te kunnen starten, heb je voorkennis nodig. Ofwel heb je een certificaat van het 5de niveau (Threshold 2), ofwel moet je voor een toelatingsproef slagen.

We gaan de praktische toer op om je kennis van het Russisch te verdiepen. We leren niet alleen nieuwe woorden, maar er wordt ook veel aandacht besteed aan de uitdrukkingen en idiomen.

Je leert je gevoelen , emoties, standpunten, ideeёn en noden uitdrukken op een efficiёnte en correcte manier.

Enkele thema’s die in de lessen worden behandeld: contacten met diplomatieke diensten, politie, douane, vormen van samenwonen, beschrijven van het uiterlijk en karakter, huur en aankoop van een woning, communicatie op het werk en vrijetijdsbesteding (musea, tentoonstelling, hobby’s, reizen).

Je zal merken dat het steeds beter gaat om Russische tv-programma’s te volgen en op het gebied van schrijfvaardigheid kan je al vlot complexere zinnen vormen.

De Russische cultuur en geschiedenis vallen natuurlijk niet weg te denken uit de lessen!

Do vstrechi v sentabre!

7de jaar – Treshold 4

Om met deze cursus te kunnen starten, heb je voorkennis nodig. Ofwel heb je een certificaat van het 6de niveau (Threshold 3) ofwel moet je voor een toelatingsproef slagen.

Je beheerst de Russische taal al vrij goed, zowel mondeling als schriftelijk. Met deze cursus kan je je kennis uitbreiden en in de praktijk omzetten. Het is de bedoeling dat je vlot kan spreken over actuele dagelijkse onderwerpen, beschrijvingen van gebeurtenissen geven en je mening kan uiten.

Zo kan je bv. in discussie treden met een verkoper of een ingewikkelde wegbeschrijving geven, eenvoudige klachten formuleren of iemand overtuigen, correct geformuleerde brieven schrijven en een eigen standpunt weergeven, een persoonlijke mening over een krantenartikel geven en de hoofdgedachte in het Russische nieuws achterhalen.

Je leert nieuwe woordenschat in een praktische context: vrije tijd, culinaire specialiteiten, reizen en reiservaringen, culturele identiteit, media en actualiteit.

De grammatica wordt opgefrist en op een meer complex niveau herhaald.

Je weet het al: “Повторенье – мать ученья”!

Geïnteresseerd?

Schrijf je nu in!